IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският държавен фонд е инвестирал 2 млрд. долара във футболни спонсорства тази година

Сделките подчертават как фондът се използва за диверсифициране на икономиката на страната

21:00 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия се е ангажирал с нови дългосрочни футболни спонсорства за над 2 млрд. долара тази година, сигнализирайки нарастващите амбиции на кралството в най-популярния спорт в света, съобщава Financial Times.

Фондът (Public Investment Fund) съобщава в последния си финансов отчет, че е сключил спонсорски договори „с няколко футболни отбора, възлизащи на 8,75 млрд. риала (2,3 млрд. долара)“ през първите осем месеца на 2022 г. По-голямата част от сумата е за местни отбори.

Сделките подчертават как фондът, който има активи под управление за над 600 млрд. долара, се използва от престолонаследника принц Мохаммед бин Салман за диверсифициране на икономиката на страната. За разлика от повечето инвестиционни фондове PIF има двоен мандат да помага да се развива държавата, както и да се търси финансова възвращаемост.

По-голямата част от ръста на разходите се дължи на серия 20-годишни търговски партньорства между портфолио компаниите Qiddiya и Jeddah Central и няколко местни футболни отбора, както и на 50-годишен договор за спонсорство на саудитската футболна лига от строителната компания Roshn, която е собственост на фонда.

Сумата стана ясна от отчетите, които фондът споделя с инвеститори по повод облигация за 2 млрд. долара, която набра миналата седмица.

Острият ръст на разходите за футбол се случва година, след като фондът купи клуба от Английската висша лига Нюкасъл Юнайтед за малко над 300 млн. долара. От придобиването насам новите собственици са похарчили над 200 млн. долара за играчи и наеха нов главен треньор и главен изпълнителен директор.

Noon, онлайн търговец на дребно в Персийския залив и подкрепен от фонда, стана един от спонсорите по екипите на отбора през юни тази година. Компанията има и рекламно партньорство с Манчестър Сити, който е собственост на член на кралското семейство на Абу Даби.

Докато Саудитска Арабия навлиза все повече във футбола, съседен Катар се готви да домакинства Световното първенство по футбол следващия месец. Катар вече има присъствие на европейската клубна сцена – той купи Пари Сен Жермен през 2011 г. Главният изпълнителен директор на отбора – Насер ал-Хелайфи, сега е председател на Европейската клубна асоциация, лобистка група на елитните отбори.

Саудитска Арабия оставя следи и в други спортове. Тя отдели поне 2 млрд. долара за LIV Golf – конкурент на PGA Tour, а Jeddah е домакин на първата Saudi Grand Prix на Формула 1 миналата година, част от 15-годишен ангажимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още