IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия поддържа траекторията на най-бързо развиваща се икономика от Г-20

БВП на кралството се е увеличил с 8,8% на годишна база през третото тримесечие

09:43 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия се е увеличил с 8,8% на годишна база през третото тримесечие, поддържайки вероятността богатото на петрол кралство да стане най-бързо развиващата се икономика от Г-20 тази година, съобщи Bloomberg.

Окончателното число е малко по-високо от предварителната оценка за ръст от 8,6% поради по-силното разширяване на несвързаната с петрола икономика на страната, показват данни на държавната статистика. Всички сектори показват положителен годишен ръст.

По-рано Саудитска Арабия заяви, че очаква икономически растеж за цялата година от 8,5%, както и първия си бюджетен излишък от близо десетилетие.

Очаква се Саудитска Арабия да запише бюджетни излишъци през следващите години. Графика: Bloomberg Очаква се Саудитска Арабия да запише бюджетни излишъци през следващите години. Графика: Bloomberg

Данните предоставят измерител колко успешен е стремежът на престолонаследника Мохамед бин Салман да диверсифицира и отвори икономиката на най-големия износител на суров петрол в света - амбиции, които отчасти зависят от способността на Саудитска Арабия да си осигури повече капитал от чужбина.

Свързаният с петрола БВП е нараснал с 14,2% през третото тримесечие, което е по-малко от прогнозата за 14,5%, докато "непетролната" икономика – двигател на създаването на работни места – е нараснала с 6% в сравнение с очакваните 5,6%.

Преките чуждестранни инвестиции в Саудиска Арабия се увеличават стабилно след обявяването на плана за трансформация преди повече от половин десетилетие, но голяма част от тях все още се насочват към изкопаемите горива.

Въпреки това бизнес активността в непетролната икономика напоследък се увеличава, разширявайки се през ноември с най-бързите темпове от повече от седем години, тъй като ръстът на новите поръчки се ускори и настроенията в бизнеса са по-оптимистични.

Миналата седмица кралството ревизира в посока нагоре и прогнозата си за бюджетния излишък за следващата година в сравнение с оценката си отпреди само три месеца, сигнализирайки, че приходите му ще се задържат силни въпреки колебанията на петролния пазар и страховете от икономическо забавяне в световен мащаб.

Саудитска Арабия очаква икономиката ѝ да нарасне с 3,1% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още