IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия е в разцвет и този път не става въпрос само за петрол

В кралството настъпва социална и икономическа промяна, ускорена от реформите на престолонаследника 

08:59 | 22.08.22 г.
Музикален фестивал в Рияд. Снимка: Bloomberg L.P.
Музикален фестивал в Рияд. Снимка: Bloomberg L.P.

В новия жилищен комплекс Almajdiah Residence в столицата на Саудитска Арабия Рияд има над 300 апартамента. Всички те бяха продадени само за месец, без дори да се налага комплексът да се рекламира. 

Това е Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, така че не е изненадващо, че пазарът на имоти е нажежен, тъй като растящите приходи от поскъпването на енергийните продукти се вливат в икономиката. Но главният изпълнителен директор на Almajdiah Абдулсалам Алмаджед казва, че надпреварата за жилища на стойност 1 млн. риала (над 266 хил. долара) отразява и нещо друго: социалната и икономическа промяна в кралството, ускорена от програмата за реформа на престолонаследника. 

„Има промяна в начина на мислене“, казва пред Bloomberg Алмаджед, който оглавява семейна строително-инвестиционна компания. Това според него е така, защото някои саудитци възприемат по-отворения начин на живот, който неговата фирма обслужва. „Днес има красива креативност в саудитската архитектура.“

Въпреки че фактическият владетел на кралството Мохамед бин Салман централизира властта и засили политическите репресии, откакто беше издигнат от баща си крал Салман през 2015 г., той също прекрати или смекчи ограниченията върху развлеченията и начина, по който мъжете и жените могат да се смесват, и се опитва да ограничи зависимостта на страната от петрола. 

Само допреди десет години много собственици на имоти дори не биха отдали имот под наем на жени, които се нуждаеха от одобрението на мъжки настойник за много житейски решения. Днес жените навлизат на пазара на труда много по-масово и 30% от купувачите на апартаменти в комплекса Almajdiah са жени, които придобиват собствен дом или инвестиционен имот. Те помагат за издигането на икономика, трансформирана от енергийните пазари. 

Докато голяма част от света се тревожи от спираловидната инфлация, подхранвана от войната на Русия в Украйна и потенциалните рецесии, петролът, който струва средно над 100 долара за барел тази година, означава, че икономиката на Саудитска Арабия е най-бързо растящата в Групата на 20-те (Г-20 - 19-те най-големи икономики в света плюс Европейския съюз). Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия нарасна с 11,8% през второто тримесечие и сега е по-голям, отколкото в края на 2019 г., преди да удари пандемията.

Държавната енергийна компания Saudi Aramco отчете най-голямата тримесечна коригирана печалба от всички публични компании в световен мащаб. Милиарди долари се вливат в хазната на Саудитска Арабия и увеличават държавните инвестиции, повишавайки настроенията в частния сектор, разчитащ на държавни договори. Капиталовите разходи са скочили с 64% на годишна база през април-юни, тъй като кралството започва да строи, включително молове и паркове, и има грандиозни планове за изцяло нов град и развитие на луксозен туризъм на Червено море. Общите разходи през второто тримесечие бяха с 16% по-високи, въпреки че според първоначалната бюджетна прогноза за тази година те трябва да се понижат. Потребителските разходи в Саудитска Арабия се възстановиха до над предпандемичните нива. Графика: Bloomberg Потребителските разходи в Саудитска Арабия се възстановиха до над предпандемичните нива. Графика: Bloomberg

Лятото обикновено изпраща саудитския елит на по-хладно в Европа, но сега най-новите ресторанти от висок клас в Рияд са пълни. В латиноамериканската верига Coya най-популярните часове за вечеря от 8:30 до 21:00 часа са напълно резервирани за месец напред. 

Общо тегленето на пари в брой и трансакциите в точките за продажба, индикатор за потребителската активност, се възстановиха, като се увеличиха с 9% на годишна база през юни след рекордно високо ниво през март. Инфлацията миналия месец беше 2,7%, около една трета от нивото в САЩ или еврозоната. 

Министерството на финансите се опитва да се откаже от навика си да следи петролния пазар с големи харчове или съкращения, като насочва стимули чрез държавни фондове към дългосрочни проекти като производство на електрически превозни средства и туризъм.

Очаква се икономиката да нарасне със 7,6% тази година, но растежът може да се забави до 2,5% до 2024 г., според проучване на Bloomberg сред икономисти. Цената на суровия петрол сега е около 90 долара за барел, тъй като опасенията от икономически спадове и възможността за увеличаване на доставките на петрол от Иран продължават да витаят над пазара. 

„Ако имаше нов срив в цените на петрола, отново щеше има забавяне на активността“, казва Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank. „Но редица положителни фактори се събират в този момент.“

Комплексът Almajdiah е насочен към заможни професионалисти, които искат домове с отворен план с изобилие от естествена светлина. В миналото много саудитци предпочитаха къщи с високи стени и малки прозорци, за да запазят уединението. Но социалното отваряне, заедно с по-малките семейства и по-строгите бюджети, променят това. 

Най-новият комплекс на предприемача е изграден около споделени дворове и разполага с кафенета, фитнес зали и детска ясла. Този стил отразява модела на жилищата от висок клас в Дубай, с който принц Мохамед иска да се конкурира, обявявайки планове да удвои населението на Рияд и да привлече милиони емигранти. 

Това е и ключът към оптимизма на Алмаджед, който подготвя пътя на строително-инвестиционната си компания към първично публично предлагане на акции. Колкото повече хора има, толкова повече апартаменти ще им трябват, залага той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още