IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на петрол от Саудитска Арабия достига 2-годишен връх

Пренесените по море количества от кралството са били в размер на 7,5 млн. барела на ден през миналия месец, показват данни за танкерния трафик

22:34 | 01.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът на петрол от Саудитска Арабия достига 2-годишен връх

Износът на суров петрол от Саудитска Арабия е нараснал през юли до най-високото си равнище от април 2020 г. на фона на международните усилия за ограничаване на цените на „черното злато“.

Пренесените по море количества от кралството са били в размер на 7,5 млн. барела на ден през миналия месец, показват данни за танкерния трафик, обобщени от Bloomberg. За сравнение през юни обемът е бил от 6,6 млн. барела през юни.

Износът на суров петрол на Саудитска Арабия. Снимка: Bloomberg LP

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници се намират под растящ натиск да увеличат добива си на гориво, докато основните цени на суровината достига до над 100 долара за барел и допринася значително за инфлацията в международен план.

Миналия месец американският президент Джо Байдън заяви, че очаква по-голямо производство от Саудитска Арабия, водещ производител на картела, след посещение в страната. Той обаче напусна Рияд без категоричен ангажимент от страна на властите.

Групата на ОПЕК+ постепенно увеличава производството си през последната година, обръщайки ограниченията, наложени заради пандемията. Следващата среща на организацията и съюзниците ѝ се очаква на 3 август.

Саудитският износ на петрол за Китай, основна дестинация, е нараснал до средно 1,65 млн. барела дневно миналия месец. Доставките за Индия пък са над 1 млн. барела дневно за първи път от април 2020 г.

Наблюдавания саудитски износ за САЩ е намалял до около 371 хил. барела на ден през юли спрямо 417 хил. барела месец по-рано, показват предварителни данни. Потоците към Япония са намалели с около 18% до 903 хил. барела на ден. Тези стойности обаче се очаква да се увеличат.

Саудитска Арабия и Ирак пренасочват повече количества и към Европа чрез тръбопровода през Египет. Доставките оттам нарастват от началото на инвазията на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Дори за момент не съм се съмнявал какво ще направят . Добиват за $5 и продават за $100 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 1 година
Смяташ ли , че ще ги пропуснат ? Хората който не познават икономическата история се надпреварват да ръсят всякакви конструкции . Истината е , че СССР (Русия) се възползва от петролното ембарго и последвалата криза от 1973-та и се настаняват на европейския пазар измествайки арабските производители . Сега общо взето гледаме същото ама на обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Официално от СА : Никой не може да замести руският добив . Неофициално в СА : хем се наместват на топло на освободеното място , хем плавно увеличават добивът за да не сринат цените ... :))) ... Ликвидаторът на Кашоги има добри икономически съветници !! Лаврата ходи да лежи на килимчето пред него , ама като гледаме данните не го е огреяло ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още