IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия остава зависима от западните застрахователи за петролните си танкери

Таванът на цената на руския петрол засега остава 60 долара за барел, съобщава ЕК

13:30 | 31.03.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 5 декември страните от Г-7 и ЕС въведоха таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел в опит да ограничат приходите за руската хазна. Няколко месеца по-късно данните показват, че като цяло механизмът работи и ограниченията се спазват до голяма степен, защото Русия остава зависима от западните застрахователни компании.

Русия и нейните клиенти трябва да се съобразяват със санкциите само ако използват услугите на западни компании. В последните месеци се увеличават корабите от т.нар. "флотилия в сянка", които обслужват нелегално товари с руски петрол. Но страната все още разчита на западни застрахователи за повече от половината от товарите си, сочат проучванията на Bloomberg. Преди войната делът им беше около 80 на сто. Останалите товари се застраховат от руски компании.

Проблемът се признава официално и в Москва. "При сегашните условия е важно да създадем нови инструменти, нови системи за застраховане и презастраховане, които да бъдат приемливи за нашите клиенти", коментира вицепремиерът Александр Новак по време на среща в Министерството на енергетиката на Русия. На същото събитие изпълнителният директор на "Газпром Нефт" Александър Дуйков също потвърждава, че 2023 година ще бъде по-тежка за петролния бизнес в страната.

На този етап мярката работи и таванът на цената на руския петрол остава на ниво от 60 долара за барел, пише още Bloomberg. Агенцията се позовава на съобщение на Европейската комисия до членовете на ЕС, до което има достъп. Според него мярката е успешна - ограничава приходите от продажбата на петрол за руската хазна, като същевременно не води до проблеми на пазара.

На този етап няма желание сред страните от Г-7 да намалят още цената на руския петрол, коментират високопоставени чиновници в ЕК, които участват в разговорите по темата.

През терминалите в Черно море Русия изнася своя сорт "Уралс" при цена от малко над 45 долара за барел, сочат анализи на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Средната експортна цена на руския петрол, заедно с останалите сортове и терминали, от началото на годината е 52,48 долара на барел. В нея не се включват разходите за превоза и застраховките.

Според медийни публикации Русия често поема допълнителните разходи за товарите, за да може да реализира сделки с новите си клиенти (Индия и Китай). По данни на Министерството на финансите на Русия в периода 14 февруари - 15 март цената на сорта "Уралс" е била почти 51 долара за барел.

В първите два месеца на 2023 година приходите в руския бюджет от продажбата на петрол и природен газ са намалели с 46%, отчитат още от финансовото ведомство. В Москва обаче не признават, че ограничителните мерки на Запада оказват натиск върху цената на петрола.

Таванът върху цената на руския петрол влезе в сила на 5 декември 2022 г. Страните от Г-7 се разбраха мярката да бъде преразгледана в средата на март и ограниченията в цената - променени, ако се налага. Още тогава някои европейски страни, сред които Полша и Естония, настояха за по-ниско ниво, отбелязвайки по-ниските производствени разходи, които има Русия при добива на петрол.

Варшава тогава коментира, че таван и от 30 долара може да носи печалба за петролния сектор на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
OHЯ
преди 11 месеца
Тъжната истина за копейките . Не бойте се дрОгаре , всичко върви по план , а планът е сибирия да стигне жизнения стандарт на Корея , ама северна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: aldy Тия лозунги за слабоумни ги запази за себеподобните ти, като се съберете на някой митинг на Костя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 11 месеца
Таванът, кайш? И Рашата продава на тавана? Или на пода? Опитите на Селския хулиган да командери света удрят на камък. По кое международно право Селският хулиган може да заплашва и принуждава суверенни страни да изпълняват напълно незаконни искания? Не е ли време да му хвърлят един хубав кютек за освестяване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още