IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските страни са внесли с 41% повече петрол от САЩ през 2022 г.

САЩ са изнесли рекордни количества петрол през миналата година, като основен двигател е била Европа

10:07 | 16.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на американски петрол за Европа се увеличават с 41% през 2022 година, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация (EIA), цитирани от Ройтрес. Очакванията са интересът към петрола от САЩ да продължи и през 2023 година на фона на ембаргото за внос на руски петрол през морските терминали на Европа.

Износът към Китай и Индия намалява с 19% общо, тъй като и двете държави се превърнаха в основен пазар на Русия след началото на войната в Украйна. Пекин започна да разширява и местния добив, сочат още данните на агенцията.

Като цяло през 2022 година износът на американски петрол се увеличава с 22% на годишна база до рекордните 3,6 млн. барела на ден. Основен двигател е търсенето в Европа - сред най-големите пазари на американските износители например са Нидерландия и Великобритания, заедно с Канада и Южна Корея. Добивите на петрол се увеличават с 5,6% до 11,9 млн. барела на ден, което е под рекорда от 2019 година - 12,3 млн. барела на ден.

Финландия, която беше една от най-зависимите от руския петрол държави, също увеличава вноса на американски петрол. Хелзинки успя да замени сорта "Уралс" с доставки и от Великобритания и Норвегия, сочат още данни на Refinitiv Eikon.

Според данните на единстветата рафинерия в страната - Neste Oil, за последно Финландия е купила руски петрол през юли 2022 година. През 2022 година страната е внесла общо 1,5 млн. тона петрол от Русия, или 17% от общия внос на суровината. През 2021 година делът на руския петрол беше 84%, припомня още Ройтерс.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак коментира, че Русия ще намали добива на петрол през март с 500 хил. барела дневно. Според оценките на EIA понижението ще бъде по-голямо - от около 700 хил. барела.

Засега няма сигнали, че това понижение се отразява на пазара. Преди ден Международната агенция за енергетика (МАЕ) коментира, че предлагането все още превишава търсенето на петролните пазари и вероятно тенденцията ще се задържи поне до средата на годината. След това силното увеличение на търсенето от страна на Китай може да предизвика недостиг, но от друга страна известните резерви от петрол и горива в световен мащаб се увеличават и това дава оптимизъм, че търговията ще остане спокойна и през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още