IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ не очаква дефицит на петролните пазари до лятото

През втората половина на годината търсенето на суровината ще бъде рекордно заради съживяването на Китай

15:05 | 15.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първата половина на годината не се очаква дефицит на петролните пазари, става ясно от месечния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). В него се отчитат плановете на Русия да намали добива с 500 хил. барела на ден, но според анализите дори и при това положение през следващите месеци предлагането ще надвишава търсенето.

Във втората половина на 2023 година обаче се очаква рекорден ръст на търсенето заради съживяването на Китай. През четвъртото тримесечие на годината търсенето на петрол ще се повиши с 3,2 млн. барела на ден спрямо първото, или със средно 2,2 млн. барела за цялата година. Без натрупване на резерви сега, това увеличение трудно би било посрещнато, дори и Русия да запази добивите на нивата отпреди войната, сочи още докладът.

Резервите от петрол обаче се повишават до 7,8 млрд. барела (най-високото им ниво от септември 2021 година) и успокояват напрежението относно очакваното търсене на суровината от Китай. Очакванията на МАЕ са за продължаващо повишение на известните резерви от петрол, тъй като пазарът е в излишък в продължение на три поредни тримесечия.

Данните за руския добив през февруари сочат, че той се запазва около нивата от началото на миналата година. Износът обаче намалява с 500 хил. барела до 7,5 млн. барела на ден. 70% от тези количества отиват към Индия и Китай. Скоро обаче зависимостта от руския петрол, дори и при по-ниската му цена, ще стане твърде голяма. В момента на Русия се пада по около 40% от общия внос на петрол в Индия и около 20% - в Китай през февруари.

Износът на руски петрол към ЕС се свива с още 760 хил. барела на ден до 580 хил. барела на ден през февруари. Само преди година Русия изнасяше над 4 млн. барела на ден към страните от общността. От края на 2022 година като част от санкциите заради войната в Украйна ЕС забрани вноса на руски петрол през морските терминали с изключение за България. През петролопроводи петрол от Русия продължават да получават Унгария, Словакия и Чехия, а доскоро и Полша.

И макар добивите на руския петрол да се запазват относително стабилни, приходите през февруари са намалели с 2,7 млрд. долара спрямо януари до 11,6 млрд. долара, или с повече от 42% по-малко спрямо миналия февруари.

Цената на сорта Brent на световните пазари се движи в тесен диапазон от 80 до 85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ей тия копейки ми объркаха плановете с техните пророчества... сега ще трябва три пъти и на море до Гърция да ходя, а си мислех че няма да мога с тоя дефицитен бензин и у тая безработица! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още