IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фатих Бирол: Руският петролен сектор е изправен пред голямо предизвикателство

Наред със санкциите, Русия е изправена и пред "бягството" на западните компании, които бяха съакционери в петролни находища

15:00 | 19.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

В дългосрочен план руският петролен сектор е изправен пред голямо предизвикателство, смята изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. В интервю за Ройтерс по време на Световния икономически форум в Давос той уточни, че проблемите за Русия идват от една страна от санкциите, които ограничават износа, а от друга - от западните компании, които подкрепяха добива в петролните полета на страната, но вече са излезли от руския пазар.

В момента руският износ е "по-устойчив" от очакваното, но вече започва да се виждат сигнали за свиване. "Износът на руски петрол започва да намалява сега и очакваме, че ще продължи да се понижава и през първото тримесечие на тази година, а и след това", коментира Бирол.

Ефектът от ограничаването на цената на руския петрол ще бъде видим през февруари, прогнозира още той.

Преди ден МАЕ публикува своята прогноза за развитието на петролните пазари през 2023 година. Анализът показа, че двете най-големи неизвестни за тази година са именно износът на руския петрол и ръстът на китайската икономика. Очакванията на организацията обаче са, че потреблението на петрол ще бъде рекордно.

Ако има бързо съживяване на Китай, то и търсенето ще нарасне рязко и ще има силен натиск върху пазарите, коментира Фатих Бирол пред Ройтрес. Много финансови институции прогнозират, че китайската икономика ще се възстанови от ефектите от пандемията от коронавируса през 2023 година.

Като цяло прогнозата на ръководителя на МАЕ е, че енергийните пазари през 2023 година ще останат напрегнати, но споделя, че се надява цените на енергоресурсите да не се повишават, за да бъде намален натискът върху държавите, които разчитат на вноса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още