IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ прогнозира рекордно потребление на петрол през 2023 г.

Русия и Китай са основните неясноти за петролните пазари, смятат в Международната агенция за енергетика

17:03 | 18.01.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През 2023 година потреблението на петрол в световен мащаб ще се повиши с 1,9 млн. барела до рекордните 101,7 млн. барела на ден, прогнозира Международната агенция за енергетика (МАЕ). Основните неясноти около пазарите се казват Русия и Китай, въпреки че около половината от очаквания ръст се дължи именно на Китай, е записано в доклада за развитието на петролния пазар на организацията.

Мерките за подобряване на енергийната ефективност, както и електрификацията на транспорта ще свият малко търсенето на петрол - с 900 хил. барела дневно. В първите месеци на годината търсенето ще е под натиска на случващото се в Китай, допълват още анализаторите.

Годината започва с добър баланс на пазара, но той много бързо може да се промени, ако Русия започне да намалява износа на фона на западните санкции.

Прогнозата на МАЕ за добива на петрол през 2023 година сочи спад с около 1 млн. барела на ден, след като през 2022 година имаше ръст от 4,7 млн. барела на ден. Основната причина е спадът на доставките от Русия, докато САЩ, Канада, Бразилия и Гвиана ще увеличават доставките на световния пазар.

През декември 2022 г. износът на руски петрол намалява с 200 хил. барела до 7,8 млн. барела на ден. Заради санкциите срещу Русия приходите от продажбата на петрол намаляват с 3 млрд. долара спрямо ноември и достигат 12,6 млрд. долара. Това са най-ниските приходи от февруари 2021 г. насам и се дължат на сериозните отстъпки, които страната трябва да предлага на малкото си останали клиенти заради санкциите на Запада.

Малко преди да влезе в сила забраната за покупката на руски горива в ЕС, износът на дизел от Русия достига най-високото си ниво от години - 1,2 млн. барела на ден, като от тях 720 хил. са насочени към Европа. Пазарът на дизел е един от най-проблемните през тази година на фона на завръщане на търсенето след пандемията от коронавируса и забраните за покупка на руските горива в ЕС, допълва още МАЕ.

Средната цена на европейския сорт Брент на световните пазари се понижи с почти 10 долара - до малко над 81 долара за барел, през декември на фона на опасенията за спад на брутния вътрешен продукт на Китай заради пандемията от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
The energy contained in a barrel of oil is approximately 5.8 million British thermal units (MBtus) or 1,700 kilowatt-hours (kWh) of energy. https://***.investopedia.com/terms/b/barrelofoilequivalent.asp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Това че определена колония аризва единиците за мощност е гоуема гума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
М/у другото днес за първи път видях в трафика електрически товарен бус , и то голямата база ... 200 бона е новичък ... Знаех , че има продажби вече на бусове , но не бях виждал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици ... кучето е заровено в първото изречение на вторият абзац ... :))) ... Следете продажбите на електрички и електрически камиони . Всеки 10млн продадени електрички или 200хил камиона , изстриват по 1млн барела от дневният добив ... !! ... Две неща следете : продажбата на електрически пикапи в УСАто и електрическите баничарки и бусове в ЕСъто ... тези две неща ще счупят окончателно тренда ... м/у другото все още сме далече от пикът на добив през 2018 и 2019 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още