IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Руският петрол се продава доста под ценовия таван на Запада

Приходите от тъговия с руския петрол намаляват през ноември, сочат данните на агенцията

17:41 | 14.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

В началото на декември Русия продава своя петрол сорт Уралс с големи отстъпки, достигащи до 30 долара за барел, до цена от 43 долара за барел, сочат анализите на Международната агенция за енергетика (МАЕ). На 5 декември влезе в сила таванът върху цената на руския петрол в размер на 60 долара за барел, като мярката се подкрепя от страните от Г-7, ЕС и Австралия.

Механизмът предвижда западни застрахователни, финансови и корабни компании да отказват услуги за руски петролни компании, ако цената на товара е над 60 долара за барел.

От МАЕ сочат още, че през ноември Русия продължава да увеличава количествата на изнесения петрол - до 8,1 млн. барела на денонощие, което е най-високото ниво от април насам. В същото време приходите започват да намаляват - с 0,7 млрд. долара до 15,8 млрд. долара. Причината за това н+амаление е спадът в цената на основните петролни сортове на пазарите.

Търговията на световните пазари през ноември беше под натиска на опасенията за търсенето на суровината на фона на очакванията за забавяне на световната икономика. Влошената макроикономическа ситуация "изяде" 15 долара на барел за основните петролни сортове на пазара през ноември, допълва още агенцията. В момента* цената на сорта Брент се движи около 82 долара за барел, а на американския лек суров петрол (WTI) - около 76 долара за барел.

През ноември добивът на петрол в Русия расте с 90 хил. барела до 11,2 млн. барела на ден, тоест с около 200 хил. барела под нивата отпреди войната в Украйна. На този етап страната все още не е съобщила как ще противодейства на санкциите и дали ще предпочете да съкрати добива, отколкото да продължи да продава суровината под ценови таван.

Влязлото в сила петролно ембарго на ЕС и отслабването на рестрикциите около коронавируса в Китай обаче могат да бъдат двигател за бързото възстановяване на търсенето, предупреждават експертите в своя месечен доклад, посветен на развитието на петролните пазари. От друга страна обаче на пазара се завръща петролът от Нигерия и Казахстан, което може да неутрализира съкращенията на ОПЕК+. Като цяло и търсенето на петрол е по-свито през зимните месеци.

Прогнозата на МАЕ е, че в последното тримесечие на 2022 година търсенето на петрол в световен мащаб ще намалее до 100,8 млн. барела на ден. През 2023 година търсенето ще се увеличи с 1,7 млн. барела до 101,6 млн. барела дневно. Това представлява повишение от около 100 хил. барела на ден спрямо прогнозата за пазарите през ноември.

* Данните са актуални към 17:20 часа на 14 декември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още