IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин предупреди, че може да ограничи добива на петрол

Таванът не ограничава приходите в бюджета ни, смята руският президент

17:01 | 09.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия може да ограничи добива на петрол в отговор на санкциите на ЕС и Г-7 по отношение на цената на руския петрол, предупреди президентът Владимир Путин, цитиран от Bloomberg. За мярката се говори от месеци, но подробностите бяха оповестени в края на миналата седмица, а започна да действа от 5 декември. По този механизъм компании няма да могат да предлагат своите финансови, логистични и застрахователни услуги за преноса на руски петрол с цена над тавана от 60 долара за барел.

Пазарите очакват решението на Москва по ограниченията. Според публикация във "Ведомости" са дискутирани три варианта, включващи и въвеждане на максимална отстъпка, тоест разлика между цената на руския сорт "Уралс" и Брента, което обаче се счита за най-малко вероятната стъпка, която да предприемe Русия.

Един от най-често коментираните отговори на Кремъл е забрана за продажба на руски петрол за държави, които се съобразяват с механизма на западните партньори. Това обаче може да наложи съкращаване на добивите, съответно и до недостиг на петрол на пазара.

"Не казвам, че това е решението, но може би ще бъде необходимо да обмислим потенциално намаление на добива", коментира руският държавен глава пред "Россия 24". Той допълни, че Москва не иска да търгува със страни, които прилагат таван на цената на петрола.

Путин каза още, че таванът е около нивата, на които Русия продава и в момента. "Не се притеснявайте за приходите в бюджета", допълни още той.

Страните от Г-7 и ЕС много внимателно анализираха тавана и избраха такова ограничение, което от една страна да запази доставки на руски петрол, а от друга - да намали приходите за Москва от търговията. Затова и ограничението (60 долара за барел) е съобразено с пазарните условия в момента, а не с производствените разходи за руските компании (около 20-25 долара за барел).

А цената на петрола* се е запътила към спад за седмицата в рамките на 10% на фона на опасенията за забавяне на икономиката и ограничено търсене в Китай. Лекият суров петрол (WTI) се търгува за около 72 долара за барел, а сортът Брент - за 77 долара за барел. В последните месеци руският сорт "Уралс" се търгуваше с отстъпка от 20 до 30 долара за барел спрямо цената на Брента.

В момента цената на руския водещ сорт е 53 долара за барел.

* Информацията е актуална към 16:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Гоуеми бензистанции с ракети са са изцвъкале отдоле под списанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 защото обиковения ватниккк няма да има рубла в джоба за хлям... иначе пшеница си имате, доволно количество откраднахте от украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Защото Г-7 ще спре износа на пшеница за Русия ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
пасъм
преди 1 година
Трезвен ли е бил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Той Володчик ако не го ограничат скоро с една от онези ризи с дългите ръкави, ще доведе джамахирията съвсем до нивото на бившето Белгийско Конго,понастоящем ДР Конго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 1 година
предупреди руския народ... да знаят, че ядене следващата година няма да има!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още