IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Производителите на петрол може да преосмислят добива заради ръста на търсенето от Китай

Санкциите и недостатъчното инвестиции в енергийния сектор може да доведат до недостатъчно предлагане на енергия, предупреди Саудитска Арабия

17:13 | 05.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Може да се наложи страните производителки на петрол да преосмислят политиките за добива си след възстановяване на търсенето в Китай, втория по големина потребител на петрол в света, заяви изпълнителният директор на Международната агенция за енергия Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс и Bloomberg.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света и втори по големина купувач на втечнен природен газ, става най-големият неизвестен фактор на световния петролен и газов пазар през 2023 г., а инвеститорите следят внимателно скоростта на възстановяване на страната, след като Пекин отмени ограниченията заради COVID през декември.

„Очакваме около половината от ръста на световното търсене на петрол тази година да дойде от Китай“, каза Бирол пред Ройтерс в кулоарите на конференцията Индийска енергийна седмица в Бангалор. Той допълни, че търсенето на самолетно гориво от Китай расте силно, като подлага търсенето на натиск към повишаване.

„Ако търсенето нарасне силно, ако китайската икономика се възстанови, тогава според мен ще е необходимо страните от ОПЕК+ да преосмислят политиките си за добива“, каза Бирол.

Петролът отбеляза трета поредна месечна загуба през януари на фона на притеснения от растящите запаси в САЩ и по-слабото до момента търсене от Китай. Има и известна предпазливост относно темпа на възстановяване на Китай, като според данните продължава слабото представяне при промишлените производители и продажбите на коли и домове, отбелязва Bloomberg.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници ще останат „изключително предпазливи“ с добавянето на барели на петролния пазар, докато се появят данни за повишено търсене, съобщи RBC Capital Markets в коментар миналата седмица.

Отделно ръководителят на МАЕ коментира, че ценовите тавани за руския петрол вероятно ще намалят приходите на Москва от износ на петрол и газ с близо 30% през януари, или около 8 млрд. долара спрямо година по-рано.

Тази седмица страните от Г-7, ЕК и Австралия одобриха таван върху цената на дизела от 100 долара за барел и 45 долара за барел за производни продукти като течно гориво, който влиза в сила от днес.

На 5 декември те въведоха сходна мярка, като забраниха западни морски застраховки, финансиране и брокерски услуги за доставян по море руски суров петрол, ако той не се продава под ценови таван от 60 долара.

Бирол заяви, че енергийните пазари може да изпитат затруднения в краткосрочен план, тъй като маршрутите на световната търговия се променят, за да благоприятстват по-голям внос в Европа от Китай, Индия, Близкия изток и САЩ.

Това може да принуди други пазари като Латинска Америка да търсят алтернативни маршрути, допълни той.

Европа реши да прекрати вноса на рафинирано гориво от Русия от неделя. Бирол заяви, че е възможно балансът на енергийния пазар да се подобри от второто полугодие с добавянето на още капацитет за рафиниране в света.

Междувременно саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман предупреди, че санкциите и недостатъчните инвестиции в енергийния сектор може да доведат до недостатъчно предлагане на енергия, предава Ройтерс.

В отговор на въпрос как санкциите ще засегнат енергийния пазар Бин Салман заяви на конференция в Рияд: „Всички т. нар. санкции, ембарго, липса на инвестиции ще доведат само до едно – липса на предлагане на енергия от всякакъв вид, когато тя е най-нужна“.

Принцът не спомена конкретно Русия. Той заяви, че Саудитска Арабия работи за изпращането на втечнен пропан-бутан на Украйна, който се използва най-често като гориво за готвене и в отоплението.

Запитан какви са поуките от динамиката на енергийния пазар през 2022 г., принц Абдулазиз заяви, че най-важната е останалият свят „да се довери на ОПЕК+“.

„Ние сме отговорна група страни, гледаме в цялост на проблеми, свързани с енергията и петролните пазари, и не се занимаваме с политика“, каза принцът.

ОПЕК+, в която влизат членовете на ОПЕК и други страни, сред които Русия, се договори миналата година да намали целта си за добива с 2 млн. барела дневно, около 2% от световното търсене, от ноември до края на 2023 г., за да подкрепи пазара.

В сряда панел на ОПЕК+ проведе среща, за да утвърди решението и основното послание беше, че групата ще запази курса до края на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Indeed, Russia has been using energy as an instrument of pressure and blackmailing, and we do not accept those blackmailing," she stressed.She underlined that EU Commission's main aim is "diversification away from Russia towards other suppliers" in terms of the oil supply.Ursula von der Leyen said that OPEC will increase the supply of oil, and it will help the EU get rid of the Russian oil dependency and "move towards other regions of the world to get the necessary oil."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Commission proposes new list of Projects of Common Interest for a more integrated and resilient energy market https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6094
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още