IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС определиха ценови таван за руските рафинирани петролни продукти

Предстои новите ограничения да влязат в сила на 5 февруари

21:29 | 03.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение за поставянето на ценови таван на руския внос на рафинирани петролни продукти, за да ограничат постъпленията на Москва, докато войната ѝ срещу Украйна продължава, съобщи в петък шведското председателство на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Определеният ценови таван е 100 долара за барел за продуктите, които се търгуват премийно, основно дизелът, а за тези, които се търгуват на намаление - като нафтата и мазута - ценовият таван е 45 долара за барел. Така посланиците на 27-те страни членки одобриха предложението на Европейската комисия (ЕК), което ще влезе в сила в неделя (5 февруари).

Ценовите тавани, заедно със забраната на ЕС за внос на петролни продукти от Русия, са част от по-широкото споразумение между страните членки на Г-7. Те са предшествани от ценовия таван от 60 долара за барел върху руския суров петрол, който влезе в сила на 5 декември миналата годината.

И двата тавана забраняват на западните застрахователни компании, доставчици и други да извършват такива услуги за руски доставки, освен ако не са закупени на равна или по-ниска цена от тавана.

Ще има 55-дневен предходен период за руските петролни продукти, доставяни по вода, закупени и натоварени преди неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Боклучав е само твой мозък, тупой тpoль! Европа има адна от най-качвствена храна в света, Италия, Франция, Испания, Холандия, Белгия и так дале. А че ти беден и пакупаеш най-евтини баклyци из Кауфланд - ето твой проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Ще бъде интересно олиото в кауфланд да е на дъмпингова цена в сравнение с дизела.Големите градове ще миришат на декарбонизирани мекички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
andy
преди 1 година
От утре обявявам таван на цените на европейските вериги. Цената за пълна количка боклучава ЕВРО "храна" ще е 10 ЛЕВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още