IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обеща на Украйна подкрепа, но не и бързо присъединяване

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен похвали усилията на Киев за реформи, но заяви, че няма твърд график за присъединяване към ЕС

21:17 | 03.02.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) предложи силна подкрепа за Украйна на среща на върха, проведена в Киев под воя на сирени за въздушна тревога в петък, но не беше определен „твърд график“ за присъединяването на страната към съюза, предава Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски се надяваше, че ЕС ще постави Украйна на бърз път за членство. Но той използва срещата на върха, за да засили призивите към съюзниците си да предоставят оръжия с голям обхват за отблъскване на руските сили, които обсаждат град Бахмут и окупират голяма част от Донбаска област в източната част на страната.

„Ако доставките на оръжия бъдат ускорени, особено на оръжия с голям обхват, ние не само няма да напуснем Бахмут, а и ще започнем деокупация на Донбас, който е окупиран от 2014 г. насам“, каза Зеленски на съвместна пресконференция след срещата на върха.

„Никой няма да предаде Бахмут. Ще се борим, докато можем. Считаме Бахмут за наша крепост“, допълни украинският президент.

Сирени за въздушна тревога се чуха два пъти в Украйна през днешния ден, докато Зеленски приемаше председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Срещата на върха ЕС-Украйна беше първата на украинска територия от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г. Тя беше съсредоточена върху подобряването на достъпа за украински продукти до пазара на ЕС, помощ за Украйна, за да покрие енергийните си нужди след седмици на руски въздушни удари, нови санкции срещу Москва и преследване на руски лидери за войната.

Но не беше дадено обещание за бързо членство, а следващият пакет от санкции на ЕС срещу Русия, десети поред, се очаква да не отговори на очакванията на Киев.

Украйна кандидатства за членство в ЕС малко след нашествието на Русия и иска да започне официални преговори за присъединяване възможно най-скоро.

„Няма строго определен график, но имаме цели, които трябва да изпълните“, каза Фон дер Лайен на пресконференция в отговор на въпрос за стремежа на Украйна за присъединяване.

Но тя изрази задоволство от усилията за реформи на Киев и по-конкретно „точността, качеството и скоростта, с които ги изпълнявате“. Фон дер Лайен определи усилията на Украйна като „феноменални“, докато в източните и южните ѝ области се води война.

Въпреки сирените за въздушно нападение нямаше съобщения за ракетни удари след руските нападения срещу критична инфраструктура в последните месеци, които причиниха повсеместно спиране на тока.

След отделни разговори в четвъртък с Фон дер Лайен и членове на ЕК Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че Украйна заслужава да може да започне официални преговори за членство в ЕС тази година.

ЕС подчерта необходимостта Украйна да засили борбата си с ендемичната корупция, да реформира съдебната си система, за да я освободи от политическа намеса, и да засили икономиката си.

Заради многобройните политически, икономически и правни критерии за членство процесът отнема години. Разширяването на ЕС на изток е изправено пред съпротива и от някои страни членки на съюза като Франция, както и от Москва, която счита присъединяването на бившата съветска страна към западни институции за заплаха за сигурността на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Кривокраката проклета усойница Урсула- Еврогеят Шарл и наркоманът Зеленски общото което ги сближава --- Предателството . Назначени от Задокеанският си господар служат му вярно и предано .От благодарност правят това което господарят не е искал от тях само и само да му се '''''''харесат''''' .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още