IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спокойствие цари на петролните пазари година след началото на войната в Украйна

МАЕ очаква ръст на търсенето на петрол през 2023 г., породен основно от Китай

17:29 | 15.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Година след началото на войната в Украйна търговията на петролните пазари е спокойна, пазарите изглеждат балансирани, а цените се върнаха на нивата отпреди инвазията на Русия, пише в своя месечен анализ за петрола Международната агенция по енергетика (МАЕ). Изключение е дизелът, но и при него има намаление на цената спрямо пиковете, регистрирани преди месеци.

Това спокойствие обаче много бързо може да се разруши, ако Русия ограничи доставките, предупреждават още от агенцията. Въпреки санкциите срещу страната на този етап тя поддържа и добивите, и износа си на приемливи нива. През януари 2023 г. добивът беше само със 160 хил. барела на ден под нивата отпреди войната. Русия достави на пазарите 8,2 млн. барела на ден на пазара през първия месец на годината, или ръст от 300 хил. барела на ден спрямо декември.

Данните показват, че по отношение на петрола Русия успява да намери достатъчно алтернативи за загубените 450 хил. барела на ден от европейското ембарго, влязло в сила на 5 декември.

Приходите от продажбата на петрол на Русия се увеличават до 13 млрд. долара, спрямо 12,6 млрд. долара през декември, но са с 36% надолу спрямо януари 2022 г.

През януари добивът на петрол в световен мащаб остава на ниво от 100,8 млн. барела на ден. Прогнозата на МАЕ е за увеличение от 1,2 млн. барела на ден през 2023 г., което ще се дължи на страните извън ОПЕК+ - САЩ, Норвегия, Бразилия, Канада и Гвиана. Добивът в петролния картел обаче ще намалее заради Русия.

Търсенето на петрол на пазара ще се увеличи с 2 млн. барела  до 101,9 млн. барела на ден през 2023 г. Източник на този ръст е Азиатско-Тихоокеанският регион (с 1,6 млн. барела на ден) и основно Китай (0,6 млн. барела на ден).

Средната цена на основните петролни сортове на пазара през януари е 82,86 долара за барел, или повишение от 2,50 долара. Това е първото увеличение от октомври насам, след като очакванията за икономическото съживяване на Китай се подобриха съществено в последните седмици. По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на руския сорт "Уралс" е 49,48 долара за барел през януари.

МАЕ обръща внимание на изявленията на руския вицепремиер Александър Новак за намаляване на добивите с 500 хил. барела от 1 март. Според агенцията това е опит да се повиши цената на руския петрол. Разчетите в бюджета за 2023 г. са направени при средна цена на руския петрол от 70,10 долара за барел. По думите на Новак Москва не е съгласувала своето решение с ОПЕК+ и квотите ù в рамките на картела няма да бъдат променени.

Руската централна банка коригира своята прогноза до 55 долара за барел през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
"на този етап тя поддържа и добивите, и износа си на приемливи нива" ... хехе ... требват рубли за да се плаща за тридневното СВО ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още