IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка запази основната лихва и рязко снижи очакванията си за цената на петрола

В много сектори има недостиг на работна ръка и той ще се засилва заради мобилизацията, предупреждава институцията

13:49 | 10.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Русия ревизира надолу очакванията си за цената на петрола през 2023 и 2024 година в своята средносрочна макроикономическа прогноза. В предишните си прогнози институцията заложи цена на руския сорт "Уралс" от 70 долара за барел през 2023 година, но данните на Министерството на финансите сочат, че през януари цената на руския петрол е паднала до средно 49,48 долара за барел.

От Централната банка са ревизирали прогнозата си за цената на петрола до 55 долара за барел през тази година. Това ниво ще се запази и догодина, за когато гуверньорите на банката очакваха цената на суровината да бъде 60 долара за барел.

Средната цена на руския петрол през 2022 година е била 76 долара за барел, е видно още от документа.

Изчисленията в бюджета на Русия за 2023 година са направени при прогноза за цена на петрола от 70 долара за барел. В него е предвиден дефицит в размер на 3 трилиона рубли (почти 41 млрд. долара).

На заседанието си днес институцията запази и без промяна основната лихва в страната - 7,5%. От началото на 2023 година инфлационният натиск се засилва - основно заради цените на плодовете и зеленчуците и отслабването на рублата в края на миналата година. Заради инфлацията, както и влошаването на външнотърговските отношения и изпълнението на бюджета, банката не изключва възможността да повиши лихвата при следващите си заседания.

Динамиката на бизнес и потребителската активност е по-добра от очакваното през октомври, отбелязват още от банката. В същото време обаче възможностите за разширяване на руската икономика са ограничени от състоянието на пазара на труда. Статистиката показва, че безработицата в Русия е на най-ниското си ниво от години, но в много отрасли има недостиг на работна ръка, който се задълбочава. Институцията признава, че отчасти това се дължи и на мобилизацията, която се извършва в страната и това пречи на увеличаването на производителността на труда в страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия отчита спад от 2,5% през 2022 година, сочат още данните на банката, но в същото време прогнозата за динамиката на руската икономика се подобрява и очакванията са за ръст на БВП от 1% през 2023 година вместо спад от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Фалитът е просто въпрос на време. Жалко за обикновения руснак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
bigiadri
преди 1 година
Смеят ли да дадат реалния бюджетен дефицит , нали *** ще започне да ги самоубива. Едно време така ни лъжеха за "огромните " преизпълнения на петилетките. Така докато социализЪмът фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
''... данните на Министерството на финансите сочат, че през януари цената на руския петрол е паднала до средно 49,48 долара за барел....'' Oще може- да стигне цената от 16 долара за барел и руССия да намали приходите си от продажба на енергоресурси в руССкия държавен федерален бюджет до 5 процента- от 44 процента през 2019 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още