IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл притиска централната банка да сигнализира разхлабване на политиката

Правителството иска и регулаторът да бъде по-оптимистичен в прогнозите си

17:08 | 07.02.23 г. 5
Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg
Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg

Правителството на президента Владимир Путин притиска Руската централна банка да бъде по-оптимистична в перспективите си за икономиката и да сигнализира, че е готова да разхлаби паричната политика, пише Bloomberg.

Преди срещата на борда на централната банка в петък държавни представители искат да изпратят по-ясен сигнали, че лихвените проценти може да бъдат намалени по-късно през годината, посочват източници, запознати с вътрешните дискусии.

Гуверньорът Елвира Набиулина и колегите ѝ засега не искат да допуснат предстоящо облекчаване на политиката заради рисковете от по-висока инфлация, казват източниците.

Те обаче са отворени да подобрят прогнозите, като правителството ще е доволно, ако централната банка публикува насоки, което да я постави на пътя към по-свободна политика през следващите месеци, казват източниците, говорейки при условие за анонимност, за да опишат необичайния конфликт в икономическия екип.

Залогът е посоката на политиката във време, в което спадът на приходите от петрол и увеличенията в разходите за отбрана натоварват бюджета. Икономиката се насочва към първите си последователни години на свиване този век.

Съгласно последните прогнози от октомври централната банка очаква основният лихвен процент да е средно 6,5-8,5% тази година, което означава, че са възможни както повишения, така и понижения. Икономистите единодушно прогнозират, че в петък основната лихва ще остане на сегашното си равнище от 7,5% за трети пореден път.

Официалните разходи за заеми не са били променяни, откакто централната банка сложи пауза на стръмния си цикъл на парично разхлабване, който обърна спешното увеличение на лихвите веднага след инвазията.

Пресслужбата на правителството не е отговорила веднага на искане за коментар. Централната банка не е отговорила заради информационното затъмнение преди ключови срещи.

С Набиулина начело от 2013 г. насам централната банка все още работи с висока степен на независимост. Гуверньорът е ключов архитект на политики, които поддържат руската икономика във време на санкции от САЩ и съюзниците ѝ.

Макар че по информация на Bloomberg News Набиулина се опита да подаде оставка, след като Путин нареди атаката срещу Украйна, президентът я номинира за нов петгодишен мандат само седмици след началото на войната.

Високопоставени представители обаче изказват критики за това, че централната банка не управлява пазарните очаквания, както и за смятаните от тях за твърде песимистични прогнози, които често се оказват твърде тревожни, казват източниците.

Като доказателство за липсата на ценови натиск правителството посочва алтернативни показатели като медианна инфлация, която изключва крайните движения на цените и е около нулата от май насам след подем, последвал първия кръг на санкции.

Централната банка, която за последно намали лихвените проценти през септември, преди да възприеме „неутрална“ позиция, обаче твърди, че по-бавната инфлация може да е временна и че икономическата ситуация е твърде нестабилна, за да позволи по-точни прогнози, казват източниците.

Централните банкери последно прогнозираха, че инфлацията ще достигне целта си от 4% през следващата година и ще е от 5% до 7% през 2023 г. Bloomberg Economics очаква, че по-стабилната рубла и по-бавният растеж на кредитите ще сведат потребителската инфлация до под 6% през 2023 г. от малко под 12% през декември.

Миналата седмица първият заместник-управител на централната банка Ксения Юдаева вече отбеляза вероятността прогнозите да бъдат преразгледани в резултат на промени на пазара на труда, цените на петрола и други фактори. В интервю за Tinkoff Private Talks тя запази по-твърда линия и каза, че потребителското търсене е понижено не поради високите лихви, а в резултат на несигурност и прекъсвания на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 4
галфон
преди 1 година
На Набиулина трябва да и целуват краката от към ноктите,защото буквално им спаси банковата система от пълен крах.Изключително компетентна в сферата ,но за жалост не е случила на държава."Euromoney и The Banker дори я определиха като един от най-добрите ръководители на централна банка в света."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007 Ялате сас самальотоносачите да ви перестроят.https://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_Canal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... изкyфял изрожденец , виж какво никога няма да направят в мuризливата 1/8 от земната суша ... бионична протеза ... фащаш ли разликата , защо всички нормални хора по света искат в НАТО , ЕС и УСАто , а не в просийката ?! ... бионична протеза в действие --> https://***.youtube.com/watch?v=tk7X3fPkdp8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 17
danchomentata
преди 1 година
Началом перестройки считают 1987 год, когда на январском пленуме ЦК КПСС перестройка была объявлена новым государственным курсом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 17
danchomentata
преди 1 година
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81_%D0%B2_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0_(1989%E2%80%941991)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още