IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Елвира Набиулина също е поискала да подаде оставка заради Украйна

Гуверньорът на Руската централна банка обаче е била спряна от президента Путин, който преди седмица я предложи за нов петгодишен мандат

17:38 | 24.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина е поискала да се оттегли от поста си, след като руският президент Владимир Путин разпореди инвазия в Украйна, но държавният глава й е наредил да остане, според четирима източници на Bloomberg, запознати с дискусиите.

Миналата седмица Путин предложи Набиулина за нов петгодишен мандат. Гуверньорът е начело на банката от 2013 г. и е управлявала редица кризи, спечелвайки си славата на технократ ястреб*, фокусиран върху борбата с инфлацията, дори и това да е за сметка на икономическия растеж. Тя успя да запази независимостта си въпреки някои критики от страна на Путин, който се надява да стимулира растежа.

Към момента вижданията й не са известни. Набиулина ще трябва да преведе банката през последиците от войната, която бързо заличи голяма част от постигнатото през последните девет години от мандата й.

Според източниците на медията оттеглянето от поста би се приело като предателство от президента, с когото Набиулина работи съвместно.

Досега Набиулина не е коментирала публично повторното си назначаване и не е отговорила на въпрос за статията на Bloomberg. Пресцентърът на финансовата институция също не реагира на запитванията, а след публикуването на материала от банката коментираха пред ТАСС, че материалът "не отговаря на реалността", но не дадоха повече подробности.

Засега единствено специалният представител на Кремъл по въпросите на климата Анатолий Чубайс се е оттеглил от поста и е напуснал страната заради несъгласието си с водената от президента Владимир Путин война в Украйна.

До момента това е най-високопоставеният представител на властта в Москва, който се противопоставя на Кремъл заради инвазията. 66-годишният Чубайс е един от малкото реформатори на руската икономика от 90-те години, който остава част от управлението на Путин, като същевременно поддържа тесни връзки със Запада.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Много свястна жена и изключителен централен банкер, така че не се учудвам,че е поискала да напусне..Пожелавам и да успее да се измъкне от тоз бардак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Плъховете напускат потъващия кораб, поел по посока нах**! :))) Като и малкото останали кадърни си тръгнат, като тази другарка, и може да се побратимите със С.Корея! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
За сега Русия избягва конфронтация с хората зад МВФ,ще се пробва някаква сделка и ако не се получи,...как се казваше това дето ще му се разгони фамилията,а да, световна икономика. : )----------------------------------------------Апропо някой помни ли колко бе световното население през 80те и колко е сега!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Сивия колещ и бесещ сив кардинал Чубайс си вдигна чукалата. Тая е бушон. Подвластна. Не и е дадена самоинициатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Жужето наистина се е побъркало изцяло. Вместо Набиулина да бъде съдена и вкарана за дълго в затвора, щяла да си подава оставката. Тя и Силуанов са си заработили по десетина годинки на топло. Дори само за тия $300 ярда, оставени на вълка в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още