IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветникът на Путин Анатолий Чубайс е напуснал Русия заради войната в Украйна

Според източници на Bloomberg той е напуснал поста си на специален представител по въпросите на климата

15:37 | 23.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Анатолий Чубайс. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Анатолий Чубайс. Снимка: Bloomberg LP

Специалният представител на Кремъл по въпросите на климата Анатолий Чубайс се е оттеглил от поста и е напуснал страната заради несъгласието си с водената от президента Владимир Путин война в Украйна. За това съобщават двама източници на Bloomberg, запознати със ситуацията.

До момента това е най-високопоставеният представител на властта в Москва, който се противопоставя на Кремъл заради инвазията.

66-годишният Чубайс е един от малкото реформатори на руската икономика от 90-те години, който остава част от управлението на Путин, като същевременно поддържа тесни връзки със Запада.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е отговорил непосредствено на запитване за коментар.

Известен като архитекта на руската приватизация от 90-те години, Чубайс е човекът, който дава на Путин първата му работа в Кремъл в средата на десетилетието и приветства идването му на власт по-късно. При управлението на Путин Чубайс заема ръководни постове в големи държавни компании, докато държавният глава не го определя за свой специален представител по въпросите на устойчивото развитие миналата година.

От началото на войната в Украйна правителството увеличава натиска върху критиците ѝ. На 16 март Путин предупреди, че ще прочисти страната си от „отрепки и предатели“, които по думите му работят тайно за интересите на САЩ и техните съюзници.

„Всички хора, и най-вече руският народ, винаги ще могат да различават патриотите от отрепките и предателите и да ги изплюят като насекомо, влезнало случайно в техните уста“, каза Путин. „Убеден съм, че това естествено и необходимо самопочистване на обществото само ще подсили нашата страна, нашата солидарност, кохезия и готовност да се изправим пред всяко предизвикателство“, допълни той.

Миналата седмица Аркадий Дворкович, който бе старши икономически съветник на Дмитрий Медведев, когато той бе президент, се оттегли от ръководството на държавния технологичен иновационен център „Сколково“, след като осъди инвазията.

Досега Дворкович, който също така е президент на Международната федерация по шах, бе един от малкото бивши високопоставени държавни представители, които са заявили позиция срещу войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
евала брато... доведе им го тоя лудия на главата, да ги върне в камената ера...а ти зе парите и на към тропиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още