IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без консултации с ОПЕК+ Русия ще свие добива на петрол през март

Съкращението е в рамките на около 5% от добива, става ясно от думите на вицепремиера Александър Новак

13:14 | 10.02.23 г. 3
Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP
Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP

Русия ще свие добива на петрол с 500 хил. барела на ден през март, съобщи вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Ройтерс. Целта е стабилизиране на пазара, коментира той.

"В Русия вярваме, че механизмът за ограничаване на цената на руския петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължаване на разрушителната енергийна политика на колективния Запад", коментира Новак. Според него таванът на цената може да доведе до намаляване на инвестициите в сектора - и съкращаване на добивите на по-късен етап.

През 2022 г. Русия добиваше по средно 10,7 млн. барела петрол на ден, като основната част от тези количества се изнася към Азия. Източник на ТАСС разказва, че намаляването на добивите не е от квотата на Русия в ОПЕК+ и Москва не е съгласувала своето действие с петролния картел. Анонсът на Новак беше направени само няколко дни преди заседанието на ОПЕК+.

Намалението на добивите се отнася само за петрола и не обхваща газовите кондензати, уточняват още от пресслужбата на Новак.

Русия е вторият по големина износител на петрол след Саудитска Арабия. Новината за съкращаването на добивите, което представлява около 5% от дневния добив, предизвика ръст на цената на петрола на пазарите и сортът Брент надхвърли 86 долара за барел. Западните съюзници въведоха таван от 60 долара за барел за руския петрол като санкция за Москва зарави военната инвазия в Украйна.

По данни на руското Министерство на финансите през януари Москва е продавала петрола с много по-голяма отстъпка и средната цена от малко под 50 долара за барел за сорта "Уралс". Намалените приходи от търговията с петрол доведоха и до дефицит в руския бюджет.

През април 2022 г. Русия сви добива на петрол с 9%, след като САЩ и Великобритания спряха да купуват руската суровина. От 5 декември влезе в сила и петролното ембарго на ЕС, припомня още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
"намаляване на инвестициите в сектора" ... намаляване в рассийката , ама гледам на други места се изсипва с чyвали буквално - и в кладенци , и в преработващи съоръжения , и в рафинерии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Кагда нет избор и търсене, съкращават. Дааа, санкции не работает, така ли беше сказката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
xapoznai
преди 1 година
Нищо, до края на годината ще се свие още... Приходите се ползват приоритетно за други цели така че вероятно ще бъде тенденция за свиване от 10% годишно за всяка година от войната. Едва ли инвестициите в сектора ще отложат фалита на страната с повече от 6 месеца. За това пък дългосрочния ефект ще е колосален...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още