IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд: ОПЕК+ остава предпазлив за добива поради икономическата несигурност

Саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман се позова на доклад на МВФ, в който се посочва, че „най-лошото тепърва предстои“ за много икономики

15:11 | 11.11.22 г. 3
Саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман. Снимка: Bloomberg L.P.
Саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман. Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият петролен алианс ОПЕК+ ще остане предпазлив по отношение на производството, заяви саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Bloomberg. Само седмица преди този коментар картелът разгневи САЩ като намали добива, с което допълнително затегна пазара.

Представителите на алианса от 23 държави, воден от Саудитска Арабия и Русия, трябва да се срещнат на 4 декември, за да решат дали да намалят отново производството, да го запазят без промяна или да обърнат курса и да добиват повече.

Членовете на ОПЕК+ гледат към състоянието на световната икономика и виждат голяма „несигурност“, признава Абдулазиз бин Салман.

Цената на петрола се понижава от юни, след като централните банки на развитите икономики започнаха агресивно да затягат паричната политика, за да охладят нажежената инфлация, докато Китай продължава да залага на своята политика за нулева толерантност към коронавируса, което допълнително помрачава търсенето.

Въпреки всичко цената на сорта Брент, която в момента е около 95 долара за барел, е нараснала от началото на годината с 23%, като много трейдъри са загрижени относно евентуален недостиг на доставки, след като Европейският съюз (ЕС) забрани вноса на руски петрол – ход, който влиза в сила от следващия месец.

„Нашата цел е да сме предпазливи“, изтъква Абдулазиз бин Салман пред Bloomberg по време на срещата на върха относно климата, известна като COP27. „Става въпрос за това да бъдеш отговорен и да не изпускаш от поглед какво изисква пазарът“, добавя министърът.

Той се позовава на доклада на Международния валутен фонд (МВФ) от миналия месец, в който се посочва, че „най-лошото тепърва предстои“ за много икономики.

„Става дума за рецесия“, подчертава Абдулазиз бин Салман, добавяйки: „Виждам също какво казват и правят централните банки.“

Китай намали срока на карантината за хората, влизащи в страната, и ще премахне система, която наказва авиокомпаниите за това, че превозват новозаразени в страната. Стратегията на Пекин за нулева толерантност към коронавируса разчита на блокади и масово тестване, за да ограничава заразата – политика, която натежава на икономиката на Китай тази година. Въпреки стратегията новите случаи на ден се изкачиха до най-високото ниво от април насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 хммм, значи за това оня глуупак циклопа ми повтаряше в другата статия, че нямало дизел в щатите.... подозирах че е опорка, но го надцених като казах че тоя я е измислил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid... 1 рубла , браво ... запасите от дизелово гориво и мазут са с 19% под обикновенното за сезона . това , че от две седмици растат постоянно няма значение предполагам . нали по риа.ру са написали , че дизелът в усато е свършил и вече яздат коне и карат велосипеди и туканка припадате по форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
...Какво ЧУДО, заначи: Дизелът в щатите, бил свършил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още