IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на ОПЕК остава стабилен през октомври

Организацията е увеличила дневното производство с 30 000 барела до 29,98 млн. барела на ден, сочи проучване на Bloomberg

21:40 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на суров петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) остава стабилно през миналия месец, след като групата обеща символично съкращаване на добива, за да стабилизира пазара.

ОПЕК е увеличила дневното производство с 30 000 барела до 29,98 млн. барела на ден през октомври, изчислява Bloomberg.

Картелът се съгласи да направи символично редуциране в размер на 100 000 барела на ден на доставките, с което изтри увеличението, отчетено месец по-рано.

Обявеното намаление за октомври все пак предвещава по-енергични действия от групата. Саудитска Арабия и нейните партньори планират много по-голямо съкращаване от 2 милиона барела на ден този месец, ход, който предизвика яростни критики от президента на САЩ Джо Байдън.

Представители на Белия дом обвиниха Рияд, че застрашава световната икономика и оказва помощ на Русия във войната ѝ срещу Украйна, като повишава цените на суровия петрол. Кралството възрази, че този ход е необходим, за да компенсира помрачаващите се икономически перспективи.

През октомври добивът на петрол в Саудитска Арабия е спаднал незначително до 11 млн. барела на ден, показва проучването. Добивът в Кувейт също леко се понижава, както и този в повечето африкански държави като Ангола, Конго и Екваториална Гвинея.

Спадовете бяха компенсирани от увеличения добив в Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), което доведе до скромното месечно увеличение за групата като цяло.

Тъй като повечето членове на ОПЕК изпомпват петрол значително под квотите си в резултат на недостатъчни инвестиции и прекъсвания, общото предлагане на ОПЕК е с приблизително 1 млн. барела на ден под целта.

Представители на по-широкия алианс, ОПЕК+, в който влиза и Русия, ще се срещнат отново на 4 декември, за да обсъдят политиката на организацията.

Проучването на Bloomberg се основава на данни от проследяване на кораби, информация от официални лица и оценки от консултанти, включително на Kpler Ltd., Rystad Energy и Rapidan Energy Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още