IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+: Рискът от рецесия оправдава намаляването на добива

Решението е било мотивирано единствено от факторите на търсенето и предлагането, каза министърът на петрола на ОАЕ

20:28 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата ОПЕК+ защити решението си да намали добива на петрол в страните членки с довода, че то е оправдано от растящия риск от световна рецесия, съобщава Bloomberg.

Картелът се договори на 5 октомври да намали целите си за дневен добив на петрол с 2 млн. барела. Това предивзвика недоволството на потребителите, включително САЩ, които обвиниха картела в подпомагане на войната на Русия в Украйна. Москва е част от по-широката група.

Решението обаче е било мотивирано единствено от факторите на търсенето и предлагането, а понижаването на цените след срещата показва, че то е било правилното, каза министърът на петрола на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухали ал Мазруеи.

Петролните министри на Конго и Екваториална Гвинея повториха твърдението, а от ОПЕК посочиха, че групата не е имала избор, освен да предприеме превантивни мерки.

Петролният пазар е изправен пред „изключително реална възможност за световна рецесия, която някои може да кажат, че вече е започнала“, каза генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гаис по време на конференция в Кейп Таун във вторник. „Имаше консенсус сред министрите по отношение на нуждата да действаме сега и да предотвратим криза по-късно“, посочи той.

През седмиците след срещата както представители на Саудитска Арабия, така и други членове на ОПЕК+ многократно са посочвали, че мотивите за ограничението са единствено икономически.

„Това бе техническо решение, няма нищо общо с политиката“, каза петролният министър на Екваториална Гвинея Габриел Обианг Лима по време на същата конференция. „Целта на ОПЕК е само да стабилизира пазара“, коментира колегата му от Конго Бруно Итоуа.

Цените на петрола първоначално се повишиха, след като стана ясно решението, което реално ще отстрани само 1 млн. барела дневно от пазара, тъй като някои членки вече така или иначе не могат да изпълняват целите си за добив. Оттогава обаче цените отново се понижиха на фона на притесненията за състоянието на световната икономика.

Цената на международния бенчмарк Брент спадна под 90 долара за барел във вторник, което е близо до равнището ден преди срещата. Това показва, че решението да се намали добива е икономически оправдано, каза енергийнията министър на ОАЕ Мазруеи пред репортери в Абу Даби. „Доказателството, че е било вярно, е наблюдаваното намаление на цените“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още