IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Байдън да обуздае ОПЕК+? 

Американският стратегически петролен резерв има ограничен капацитет, а законовите промени са нож с две остриета

10:41 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Анонсът на ОПЕК за намаляване на дневната квота за добив на суров петрол с 2 млн. барела в координация с Русия поставя американския президент Джо Байдън в политическа и икономическа безизходица. Високите цени на петрола застрашават изборния успех на демократите на предстоящите междинни избори в САЩ. Те свидетелстват и за това, че САЩ са изгубили влиянието си върху своя важен съюзник Саудитска Арабия - а именно тази страна определя тона в ОПЕК. Пътуването на Байдън до Рияд през лятото не донесе желания успех.

Разочарованието в Белия дом е голямо, както показва съвместното изявление на главния съветник по сигурността Джейк Съливан и икономическия съветник Брайън Дийс. Главните консултанти на Байдън се опасяват не само от това, че цените на бензина в Америка могат отново да се повишат, но и от това, че най-вече развиващите се страни и страните с бързо развиваща се икономика ще се затруднят да поемат тежестта на исканото от ОПЕК увеличение на цените. 

Възможностите за действие на американското правителство са ограничени. То обяви, че следващия месец ще пусне на пазара още 10 млн. барела от стратегическия петролен резерв, а ако е необходимо, ще освободи и други количества. Тези 10 млн. барела са част от програмата за освобождаване на 180 млн. барела, която Байдън обяви през март и която между другото не беше съвсем безуспешна: от началото на лятото цените на бензина в САЩ спаднаха от 5 долара на 3,30 долара за галон (3,785 литра), припомня германският вестник FAZ.

Буш предотврати приемането на закон за ОПЕК

По оценки на Министерството на финансите на САЩ около 40 цента от намалението на цената на галон може да се отдаде на решението на Байдън. Само че стратегическият петролен резерв има ограничен капацитет. Когато резервоарите и съоръженията за съхранение са напълно запълнени, запасите възлизат на 713 млн. барела. В момента запасите са намалели до 416 млн. барела. Това показва, че политиката на освобождаване не може да бъде поддържана дълго време, за да се ограничи ценовата мощ на ОПЕК.

Затова главните съветници на Байдън заплашват ОПЕК и с Конгреса. В продължение на почти две десетилетия политици и от двете партии работят по закон със закачливото съкращение NOPEC, който би следвало да подчини страните от ОПЕК на американското антитръстово законодателство. След това главният прокурор на САЩ ще може да заведе дело срещу ОПЕК, отделни държави или държавни петролни компании във федералния съд на САЩ. 

Предишният опит за прокарване на такъв закон се провали заради ветото на бившия президент Джордж Буш. Повторното гласуване в комисия на Сената през май показа, че има солидно мнозинство в полза на NOPEC. Подобен закон обаче би довел до неизчислими рискове - Саудитска Арабия може да предприеме ответни мерки и да намали американския внос и военните договори. Освен това освобождаването от стратегическия петролен резерв също може да се тълкува като манипулиране на пазара и по този начин да стане причина за иск.

Проблеми с петролните компании

Според съобщения в медиите междувременно Белият дом обмисля облекчаване на санкциите срещу Венецуела, за да позволи на американската петролна компания Chevron да разшири добива си там. Белият дом обаче даде ясно да се разбере, че режимът на санкции няма да се промени, докато правителството не обещае свободни избори. 

Затова Байдън се фокусира повече върху местната петролна индустрия. Той възложи на Министерството на енергетиката на САЩ да проучи начини за увеличаване на местното производство. В допълнение към гнева към Саудитска Арабия Белият дом отдавна таи недоволство от публичните петролни компании: те очевидно произвеждат по-малко, отколкото биха могли.

Анализ на американската Администрация за енергийна информация (EIA) показва, че публично търгуваните петролни компании са генерирали повече парични средства през второто тримесечие, отколкото когато и да било през последните пет години. Но вместо да инвестират в проучване и добив, те използват парите за намаляване на дълга, обратно изкупуване на акции или увеличаване на дивидентите. EIA предупреди, че това е причината за забавянето на производството на суров петрол. През второто тримесечие добивът на суров петрол от публични компании е с 9%, или близо 400 хил. барела на ден, по-нисък в сравнение с последното тримесечие преди пандемията.

От друга страна, частните петролни компании, които не са публични, са се върнали към старите си нива на производство отпреди кризата, сочат оценките на EIA. Байдън неколкократно е отправял директни заплахи към американските компании. Те трябва най-накрая да намалят цените на бензина в бензиностанциите, смята той. Правителството очевидно обмисля и отнемане на неизползваните лицензи за производство, ако те не бъдат използвани в рамките на определен период.

Междувременно отделни политици призовават да се ограничи износът на петрол, за да се защити вътрешният пазар. Едва в края на 2015 г. Съединените щати се отказаха от забраната за износ на местен суров петрол. Сега политици от Демократическата партия водят кампания за поне частично възстановяване на забраната.

Забраната за износ е следствие от петролната криза през 70-те години на миналия век и опита да се намали зависимостта от доставките на ОПЕК. Повторното въвеждане на забраната би срещнало съпротивата не само на местната промишленост. Това ще натовари и съюзниците, които разчитат на доставките на енергийни суровини и се стремят към единство със САЩ в опит да намалят покупките от Русия. Затова експертите очакват, че подобен ход ще срещне ветото на Байдън.

Американското правителство не е напълно лишено от надежда. В крайна сметка има вероятност обявеното намаляване на производството да има само ограничен ефект. ОПЕК вече не успя да изпълни самоналожената си квота, тъй като Нигерия, в частност, не беше изчерпала квотата си за доставки поради политически размирици. Намалението е следствие от опасенията, че световната рецесия може да свие търсенето на суров петрол и това да доведе до спад на цените. След достигнатите през февруари и март върхове от 120 долара (WTI Crude), цената на барел суров петрол на моменти спадаше до под 80 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още