IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ договори съкращаване на добива с 2 млн. барела на ден

Орязването може да предизвика възстановяване на цените на петрола, които спаднаха до около 90 долара за барел

18:13 | 05.10.22 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) договори най-голямото намаление на добива на петрол от пандемията от Covid от 2020 г. - с 2 млн. барела на ден, на среща във Виена в сряда, ограничавайки предлагането на вече затегнатия пазар въпреки натиска от САЩ и други страни да добиват повече, съобщава Ройтерс.

Орязването може да предизвика възстановяване на цените на петрола, които спаднаха до около 90 долара за барел от 120 долара преди три месеца заради опасенията от световна рецесия, нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силния долар.

САЩ искаха от ОПЕК да не продължават със съкращаването на добива, твърдейки, че фундаментите не подкрепят това, казва запознат източник.

Според източниците остава неясно дали съкращаването може да включва допълнителни доброволни намаления от страни като Саудитска Арабия, или може да включва съществуващото недостатъчно производство на групата.

ОПЕК+ не успя да изпълни целта си за добив през август с 3,6 млн. барела на ден.

„По-високите цени на петрола, ако бъдат предизвикани от големи съкращения на добива, вероятно ще раздразнят администрацията на президента Джо Байдън преди междинните избори в САЩ“, коментират анализаторите на Citi в бележка.

„Може да има още политически реакции от САЩ, включително допълнително освобождаване на стратегически запаси“, казват от Citi.

Саудитска Арабия и другите страни членки на ОПЕК+ заявиха, че целят да спрат волатилността, а не конкретна цена на петрола.

Петролът сорт Брент поскъпна до близо 93 долара на барел след решението на алианса.

Една от причините, поради които Вашингтон иска по-ниски цени на петрола, е да лиши Москва от петролни приходи. В същото време Саудитска Арабия досега не е осъдила Москва заради агресията ù срещу Украйна.

Отношения са напрегнати между кралството и администрацията на Байдън, който тази година пътува до Рияд, но не успя да договори твърди ангажименти за сътрудничество в сферата на енергетиката.

„Решението е техническо, а не политическо“, заяви енергийният министър на ОАЕ Сухейл ал-Мазруи пред репортери преди срещата.

„Няма да използваме организацията като политическа“, каза той, добавяйки, че опасенията за световна рецесия ще са една от основните теми.

Руският вицепремиер Александър Новак, който бе включен в списъка със санкционирани лица на САЩ миналата седмица, също пътува до Виена, за да участва в срещите. Новак не е в списъка със санкции на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: Dani_2077 ... Да пуснат, ама за тях нямат, пък камо ли за останалите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
За да се борят САЩ с картела и с Путин трябва да пуснат петрол по 50$ , а не по 90$ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... Саше , Zlatceto е от ваш'те , ама е любител , не му плащат ... Що го храниш ?! ... Верно ли си толкова (цензура) и (цензура) или се правиш ?! Тва православните радикали сте ултра зле ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Tpoль тупой и где според тебя цивилизован свят? Все в Росси хотят на запад само такие празноглавие как тебя гаварят, что на запад плохо било. И патом пачему казват на наши тpoли, как тебя, что били слабоумни?! Тьi живой пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
До: Zlato Тъъъпчо, Саудитска Арабия е първи приятел на ФфАаЩщ, що се правиш, че не знаеш? А за тебе цивилизован е светът, който освен джендърмерията усилено се опитва да наложи педофилията. И това последното го върши една европейска министърка. Сега остана да се доизакккаш и да кажеш, че западната е християнска цивилизация. То акълът ти хич не пречи за подобни мъдри заключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Саудитска Арабия не влизат в "международната общност" и "цивилизования свят". Така че, не важат ..."В същото време Саудитска Арабия досега не е осъдила Москва заради агресията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още