IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава възхода си за поредна сесия*

Администрацията на американския президент Джо Байдън разкритикува сделката на ОПЕК+ като „недалновидна“

09:22 | 06.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават за четвърта поредна сесия в четвъртък, а Брентът достига триседмичен връх, след като ОПЕК+ договориха допълнително затягане на световното предлагане на суров петрол със сделка, свиваща производството с около 2 млн. барела на ден – най-голямото намаление от 2020 г., съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се увеличават с 4 цента, или 0,04% до 93,41 долара за барел, след като отчетоха ръст от 1,7% в предишната сесия.

Американският суров петрол WTI също е с 2 цента нагоре до 87,78 долара за барел след увеличение от 1,4% във вторник.

Споразумението между Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, известни като ОПЕК+ бе взето преди ембаргото на Европейския съюз върху вноса на руски петрол и ще окаже натиск върху доставките на един вече затегнат пазар, засилвайки допълнително инфлацията.

Предвид факта, че производството в някои страни на ОПЕК+ е под целите, реалното намаление ще бъде по-малко от 2 млн. барела на ден.

Саудитският енергиен министър Абдулазиз бин Салман каза, че реалното орязване ще бъде с около 1-1,1 млн. барела на ден и че то се прави в отговор на растящите лихвени проценти на Запада и отслабващата световна икономика.

Администрацията на американския президент Джо Байдън разкритикува сделката като „недалновидна“. Белият дом заяви, че  Байдън ще продължи да оценява дали да освободи още запаси от стратегическия резерв, за да понижи цените.

Белият дом каза, че ще се консултира с Конгреса за допълнителни начини да намали контрола на ОПЕК и съюзниците му върху енергийните цени, говорейки очевидно за законодателство, което може да изложи членовете на групата на антитръстови съдебни дела.

„Окончателното въздействие върху пазара ще зависи от продължителността на споразумението, тъй като ОПЕК+ реши да удължи своята Декларация за сътрудничество до края на 2023 г.“, пишат анализаторите на Citi в бележка, добавяйки, че съкращенията на доставките ще задържат ниски световните запаси за по-дълго време и ще затегнат пазарите през 2023 г.

Очаква се повече от половината от намаляването на доставките с 1 млн. барела на ден да дойде от най-големия износител в света Саудитска Арабия, смятат анализатори от RBC Capital.

Отделно в сряда руският заместник-премиер Александър Новак заяви, че Русия може да свие добива на петрол в опит да компенсира ефектите от ограниченията в цените, наложени от Запада заради действията на Москва в Украйна.

Освобождаване от стратегическия запас на САЩ миналата седмица също подкрепи цените. Резервите от суров петрол са намалели с 1,4 млн. барела през седмицата до 30 септември до общо 429,2 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация.

* Информацията е актуална към 8:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Въпреки повишаването на цената на природния газ, той ще остане най-изгодното гориво, защото цената винаги е в съпоставка ако цената на петрола е една, цената на газа продължава да е по-ниска от цената на всички други енергоизточници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още