IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ може да балансира пазарите с "едно телефонно обаждане"

Организацията ревизира нагоре прогнозите си за потреблението на петрол в средносрочен и дългосрочен план

20:59 | 31.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Държавите в ОПЕК+ винаги са се стремили да балансират петролните пазари и са само на "едно телефонно обаждане", за да го постигнат, ако е необходимо, коментира министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруей, цитиран от Ройтерс.

Организацията ревизира в посока нагоре прогнозата си за потреблението на петрол в средносрочен и дългосрочен план. Затова и секторът се нуждае от 12 трилиона долара инвестиции, за да посрещне това търсене въпреки усилията за зелен преход.  

През октомври ОПЕК+ прие решение за ограничаване на добива, което доведе до сбълъсък със Запада и особено САЩ, които продават от своите стратегически резерви, за да ограничат скока на цената на суровината.

Вашингтон обвини Саудитска Арабия, че е оказала натиск върху останалите членове от картела, за да бъде одобрено намалението.

Следващата среща на ОПЕК+, в чийто състав влиза и Русия, ще се състои на 4 декември, или само ден преди да влезе в сила решението за таван на цената на руския петрол от страна на Г-7. В началото на декември ще влезе в сила и петролното ембарго на страните от ЕС.

Изявлението на министъра на енергетиката на ОАЕ беше направено по време на енергиен форум в Абу Даби. В него участва и специалният пратеник на Държавния департамент по енергийните въпроси Амос Хохщайн. Според него светът се нуждае от евтини енергийни източници, за да бъде подкрепен икономическият растеж. Хохщайн призова още и за инвестиции в петролния и газовия сектор.

Инвестициите от САЩ не са достатъчни - всички, независимо къде се намираме в енергийния сектор, ще трябва да инвестираме и обновяваме, коментира още американският представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още