IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обеща нови мерки заради високите цени на бензина

Очаква се той да предприеме нови действия следващата седмица

23:13 | 13.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън отново разкритикува високите цени на бензина и каза, че ще обяви нови мерки по темата следващата седмица за борба с това, което той описа като ключов двигател на инфлацията, съобщава Bloomberg.

„Цената на бензина все още е твърде висока и трябва да продължим да работим, за да я намалим“, заяви Байдън по време на събитие в Лос Анджелис.

Представители на Белия дом отказаха да коментират какви стъпки може да предприеме Байдън.

Преди това от администрацията на президента заявиха, че Байдън обмисля допълнителни освобождавания на количества от стратегическия петролен резерв след решението на алианса ОПЕК+ от миналата седмица да намали производствените си цели с 2 млн. барела на ден. Новината възмути Белия дом и демократите, които се подготвят за междинните избори следващия месец.

Президентът обеща, че ще има "последствия" за Саудитска Арабия заради решението на ОПЕК+ в интервю за CNN по-рано тази седмица. Той каза, че администрацията преразглежда своите възможности, но отказа да уточни какви опции се разглеждат или колко време ще отнеме процесът.

Представители на администрацията на Байдън също изтъкнаха възможността за налагане на ограничения за износ в опит да се укрепят запасите от гориво и да се облекчат потребителите. Но подобен ход може да има обратен ефект, според икономисти и енергийни експерти, и да доведе до по-високи цени в Нова Англия и при западните щати.

В сряда Байдън заяви, че рецесия в САЩ е възможна, но тя по-скоро ще бъде „много слаба“ и американската икономика е достатъчно устойчива, за да се справи с турбуленцията.

„Не мисля, че ще има рецесия. Ако има, ще бъде много слаба рецесия. Това е, ще се движим надолу полека“, коментира държавният глава.

Въпреки това страховете за икономиката са налице. Международният валутен фонд (МВФ) във вторник сви прогнозата за растежа на САЩ за 2022 г. до 1,6% и го остави без промяна на 1% за 2023 г. Свиване имаше и на очакванията за световния растеж за догодина, като МВФ предупреди за влошаване на прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Даа. Първо е полека, после е изведнъж :) ... Не мисля, че ще има рецесия. Ако има, ще бъде много слаба рецесия. Това е, ще се движим надолу полека, коментира държавният глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
The first lesson of economics is scarcity: there is never enough of anything to fully satisfy all those who want it. The first lesson of politics is to disregard the first lesson of economics. - Economist Thomas Sowell
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Ще сложи таван на горивата и готово, така се прави в пазарните икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още