IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Възможна е само „много слаба“ рецесия в САЩ

Попитан в интервю за CNN дали американският народ трябва да се готви за свиване на икономиката, Байдън каза „не“

11:04 | 12.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън заяви, че рецесия в САЩ е възможна, но тя по-скоро ще бъде „много слаба“ и американската икономика е достатъчно устойчива, за да се справи с турбуленцията.

„Не мисля, че ще има рецесия. Ако има, ще бъде много слаба рецесия. Това е, ще се движим надолу полека“, коментира държавният глава в интервю за CNN, цитиран от Bloomberg.

Въпреки това страховете за икономиката са налице. Международният валутен фонд (МВФ) във вторник сви прогнозата за растежа на САЩ за 2022 г. до 1,6% и го остави без промяна на 1% за 2023 г. Свиване имаше и на очакванията за световния растеж за догодина, като МВФ предупреди за влошаване на прогнозите.

В интервюто си Байдън отбеляза законови мерки, целящи намаляване на разходите за американските домакинства, и каза, че те ще смекчат удара от стагнация и отслабване на икономиката, като сигнализира недоверие в предупрежденията на експертите.

„На всеки шест месеца те казват това“, каза той за рецесионните предупреждения.

Попитан директно дали американският народ трябва да се готви за рецесия, Байдън каза „не“.

Моделът за вероятна рецесия на Bloomberg Economics показа през септември, че има 30% шанс свиване да започне през следващите 12 месеца. Тази базирана на модел оценка обаче може леко да подценява риска, тъй като ускореното затягане на паричната политика на Фед прави рецесията много вероятна през втората половина на 2023 г., посочва американският екип на Bloomberg Economics.

Досега Байдън многократно е казвал, че не очаква рецесия, като често не се съгласява с републиканците или анализаторите, които предупреждават, че известно понижение е възможно, ако не и вероятно или сигурно.

През юни президентът каза пред Associated Press, че рецесията „не е неизбежна“, но оттогава Фед приложи агресивните си увеличения на основната лихва, докато инфлацията остана упорито висока, намалявайки шансовете за т. нар. меко приземяване, което да охлади цените, без да се стига до икономическо свиване.

„Няма да сме в рецесия“, каза той категорично през юли. „Ще видим известно понижение. Но не мисля – дай Боже, не мисля, че ще видим рецесия“, коментира той.

Президентът засегна и темата за ОПЕК и добива на петрол в интервюто си за CNN. "Ще има последствия" за Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ да намали квотите си за добив на петрол, обеща Джо Байдън, цитиран от БТА.

Той обаче не уточни какви решения могат да бъдат взети. По-рано говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обясни, че Байдън иска да „преоцени“ отношенията между двете страни, след като ОПЕК+ обяви решението си за намаляване на квотите, което може да доведе до рязко покачване на цените на петрола.

Байдън също така каза, че не смята, че руският президент Владимир Путин ще използва тактическо ядрено оръжие във войната с Украйна. Запитан от водещия Джейк Тапър доколко реалистично според него е Путин да използва тактическо ядрено оръжие, Байдън отговори: „Не мисля, че ще го направи“. Путин е „рационален актьор, който е допуснал значителна грешка в изчисленията си“, добави той.

Президентът заяви, че САЩ имат отигран отговор, ако все пак се стигне до използването на ядрено оръжие.

„Няма нужда да се пита Пентагона“, каза Байдън, цитиран от Bloomberg, на въпрос дали той е поискал от министерството на отбраната отговор при непредвидени обстоятелства.

Байдън обаче отказа да даде подробности за водените дискусии, тъй като според него би било безотговорно „да се говори какво бихме или не бихме направили“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Преди избори всичко е възможно, ако ще ни спечели изборите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още