IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският сорт петрол "Уралс" е поевтинял близо два пъти спрямо цената си преди войната

В бюджета за 2023 г. руското финансово министерство заложи цена от 70 долара за барел, но в момента реалността е много различна

15:18 | 02.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Средната цена на руския сорт петрол "Уралс" е била 49,48 долара за барел през януари, съобщава руското Министерство на финансите. Това е 1,7 по-малко спрямо януари 2022 година, тоест малко преди началото на войната в Украйна. Тогава суровината се е търгувала за средно 85,64 долара за барел.

В бюджета за 2023 година водената от Антон Силуанов институция е заложила цена на петрола от малко над 70 долара за барел.

От началото на декември е в сила мярката за таван на цената на руския петрол, въведена от страните от Г-7, Европейския съюз, както и от Австралия. В допълнение и ЕС забрани вноса на руски петрол с някои изключения - например за България, която получи дерогация от политиката. Засега извън ограниченията са доставките на руски петрол по тръбопроводи, което означава, че петролопровода "Дружба" все още доставя суровина за Унгария, Чехия и Словакия.

Според схемата са забранени предоставянето на услуги по логистика, застраховане и т.н. за товари руски петрол с цена над 60 долара за барел към трети страни. Според много анализатори това правило не се спазва, тъй като руските компании използват т.нар. "сива флотилия" и собствени кораби, за да извършват доставките. В отговор Москва забрани търговията с петрол със страните, които прилагат тавана. Мярката влезе в сила от 1 февруари.

Данните на руското финансово министерство са категорични - руският сорт "Уралс" се търгува два пъти по-евтино от водещите блендове на петролните пазари. Средната цена на петрола през януари достигна почти 89 долара за барел. Въпреки това обаче няма сериозно намаление на предлаганите обеми на пазара, което успокоява търговията в последните дни. Русия намери нови пазари в Азия, но предоставя големи отстъпки, а маршрутът на танкерите се удължи съществено.

По изчисления на Международната агенция за енергетика (МАЕ) в своя петролен доклад приходите от продажбите на петрол за руския бюджет намаляват с 3 млрд. долара до 12,6 млрд. долара. Това е най-ниското ниво от февруари 2021 година.

Междувременно "Газпром" спря да публикува месечната си статистика за добив и доставки на природен газ. Последните данни - годишните за 2022 г., показаха, че износът към Европа е намалял до най-ниското ниво от разпада на СССР насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още