IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на цената увеличава разходите за доставка на руския петрол

Руските износители трябва да разчитат на "сивата" флотилия, за да пренесат товарите си, а и пътят до новите клиенти е по-дълъг

11:45 | 12.01.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Таванът на цената на руския петрол увеличава разходите за доставката му, коментират представители на американското Министерство на финансите, цитирани от Ройтерс. Според тях в момента Русия търси кораби от т.нар. "сива" флотилия, защото западни компании отказват предоставяне на услуги, за да избегнат санкции. 

В последните месеци пътят на на корабите с руски петрол се удължава съществено - преди доставките бяха основно до пристанището в Ротердам, а сега обикалят Европа и през Суецкия канал достигат до новите си клиенти в Индия и Китай. Но освен това руските износители трябва да намерят кораби, които да са съгласни да пренесат товара и рискуват с по-малко надеждни застрахователи, смятат американските власти. 

Затова и в САЩ са категорични, че таванът на цената на руския петрол има своята роля и намалява приходите в руския бюджет. Всеки долар по-малко означава и по-малко средства за руската икономика и за продължаване на войната, заявяват още от финансовото министерство.

На 5 декември 2022 година страните от Г-7 и ЕС въведоха пределна цена за руския петрол от 60 долара за барел. Според редица оценки на анализатори Русия продава под това ниво още преди да влезе в сила мярката. Според официални данни от стоковите пазари цената на сорта "Уралс" в Европа е около 53 долара за барел, докато европейският сорт Брент се търгува за 82 долара за барел в сряда (11 януари).

Руските власти коментират, че на този етап нямат проблеми с износа на петрол, а в Кремъл дори не виждат държава, която да прилага тавана. Вицепремиерът Александър Новак обаче призна преди ден, че основният проблем за Русия сега са растящите разходи за логистика и транспорт и голямата разлика в цените на руските сортове спрямо останалия петрол на пазара.

Производствените разходи на руските производители в разработените полета често са под 30 долара за барел. Затова и сред някои съюзници на Украйна, сред които Полша и Прибалтийските държави, настояваха таванът да бъде по-нисък, но целта на Запада беше Русия все пак да запази добивите, за да не се стигне до дефицит на пазара.

Сега от финансовото министерство на САЩ не са направили анализи колко са загубите на Русия от налагането на тавана на цената на петрола. От руското Министерство на финансите очакват намаление на приходите от продажбата на петрол, газ и петролни продукти с малко над 56 млрд. рубли, или 800 млн. долара през януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Пазарът ще мине на ток , тавариш :) Аз минах отдавна ... кола , ток, топло всичко фрий :) На нацисти пари НЕ давам . хихихихих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да, баш от него я знам и ми е платил да я ползват по 10 пъти на седмица! ... даже го викам да ми превежда когато говоря с клиентите! Чат-пат го прави с гугъл транслатор, хахахаха! Сега ако кажа че пак си написал лакърдия, ще излезе че съм я научил от зелката! ... само от теб нищо не може да се научи, щото си тъъъпак! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: *стандартния whataboutism* - Ти пък взе, че научи една чужда дума от г-н Попов и сега не спираш да ми я навираш във вниманието. Поне знаеш ли какво значи, че нещо я сипваш навсякъде като универсалната подправка на Ути Бъчваров? Но май се досещам за причината - правиш вятър на г-н Попов. Мисля, че няма нужда да плонжираш толкова - ти си му бетониран фаворит тук, щом за перманентния ти проссташшки език и персонални обидни квалификации не получаваш никакви санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: valentino29 тая е от най забавните опорки :):) ... тоя танкер като е тръгнал да обикаля по света, да мине и през Бразилия за банани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: khao:Прав си,вече може без руски нефт и газ,но пък вече не може без индийски и китайски нефт и газ! : )Питай британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а нещо смислено да кажеш днес, извън стандартния whataboutism? Само стой и гледай как може и без росийски нефт, както може и без газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Ако пазарът може да мине без руския петрол, Русия ще има сериозни проблеми. Ако не може, ще намери начин (пазарът, не Русия) да го достави до желаещите. Алъш-веришът е движил света от пещерата до тук, той и ще го движи нататък, независимо от бляновете и декретите на пребоядисаните коммуннета и техните симпатизанти, които явно имат къса историческа памет, за да не помнят, как завърши пътя си един командно-декретаджийски експеримент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още