IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да съкрати добива на петрол с до 7%

Владимир Путин ще подпише указ с "предупредителни мерки" за суровината в началото на следващата седмица

08:00 | 23.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради тавана на цената на газа Русия може да съкрати добива на петрол с 500 хил.-700 хил. барела на ден, или с 5-7%, коментира вицепремиерът Александър Новак в интервю за Россия 24. Неговият коментар е свързан с думите на руския президент Владимир Путин, че в началото на следващата седмица ще подпише указ с "предупредителни мерки" относно тавана на цената на петрола, който въведе Западът в началото на декември. Очакванията са, че руските власти ще забранят доставката на петрол за държави, които се съобразяват с тавана на цената на петрола.

В същото време Путин отбеляза в отговор на журналисти, че ограниченията не носи щети за бюджета на Русия, защото руският петрол се търгува горе-долу на това ценово ниво, пише ТАСС.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха ограничение на цената на руския петрол до 60 долара за барел. Мярката означава, че западни компании не могат да предоставят услуги - транспортни, финансови, застрахователни и други, на доставки руски петрол за трети страни, ако цената е над 60 долара. В допълнение и ЕС, САЩ и Великобритания не внасят руски петрол.

На световните пазари цената на петрола се движи около 80 долара за барел. Това означава, че Русия продава с голяма отстъпка своя сорт "Уралс" - в диапазона 20-30 долара за барел спрямо сорта Брент.

Александър Новак определи съкращението на добива в диапазона 5-7% като "незначителен".

Русия вече започна да ограничава добивите на природен газ. Най-голямата газова компания в страната - "Газпром", съобщава ежемесечно за спад от почти 20%. Това се дължи на свития с над 40% износ на газ към страните извън Общността на независимите държави, в която влизат 10 от 15-те бившите републики в състава на СССР. ЕС не въведе санкции срещу руския природен газ, но Москва сама ограничи доставките.

Приходите от петрол и природен газ са основно перо в руския бюджет. Благодарение на високите цени на изкопаемите горива Русия не усеща свиването на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
"В природата нищо не се губи, а само видоизменя формата си" https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCSSTUS1&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
В ЕС минаваме на електрички , да му мислят тези на ДВГ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още