IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля дъно на цената на петрола си в отговор на тавана на Г-7

Засега все още не е ясно какво ще е ценовото равнище

20:00 | 06.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия обмисля залагането на дъно за цените на международните си петролни продажби в отговор на тавана, който държавите от Г-7 заложиха.

Москва обмисля или налагането на фиксирана цена за барел, или предлагането на максимална отстъпка спрямо международните бенчмаркове, спрямо които руските обеми могат да бъдат продавани. За това съобщават двама официални представители, запознати с плана.

Засега все още не е ясно какво ще е ценовото равнище.

Заложени на карта са международните доставки на суров петрол и ключов източник на приходи за Москва. Държавите от Г-7 се надяват, че залагайки тавана на цените руските барели ще продължават да пристигат, но при цена, която лишава Кремъл от ключов източник на финансиране на войната в Украйна.

Русия, на свой ред, цели да предложи прозрачен ценови механизъм за купувачите на своето „черно злато“, придържайки се към основаващ се на пазара подход за противодействие на тавана, коментира един от представителите, пожелал анонимност. Кремъл не иска да се противопоставя на неутралните държави, които купуват петрола ѝ, оказвайки натиск върху тях чрез непазарни стъпки, коментира още източникът.

Максимална отстъпка

Единият от разглежданите подходи предполага налагането на максимална отстъпка от цената за руския петрол спрямо международните бенчмаркове, която държавните петролни производители няма да могат да надвишават, когато предлагат своята стока на клиент, казват източниците.

Тази отстъпка ще бъде регулярно преразглеждана на базата на ситуацията на международния енергиен пазар, казва източникът.

Другата опция ще е задаването на фиксирана цена, също преразглеждана на редовен принцип, като според запознатите правителството все още разглежда възможностите си.

Вицепремиерът Александър Новак каза във вторник, че каквато и да е било мярка в отговор на таван на цените, която Русия ще използва, ще се приложи до края на годината, което означава, че все още не се бърза с отговора.

Кремъл подготвя национален декрет, който ще забрани на руските компании и други търговци, купуващи руски петрол, да продават количества на участващи страни в ценовия таван, коментира друг запознат с въпроса по-рано миналия месец.

Руските ръководители, включително президентът Владимир Путин, неведнъж посочваха, че страната няма да спазва таван на цената на своя петрол, тъй като този подход не е съобразен с пазара и може да се отрази на баланса на търсене и предлагане в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
Нормално е да обмислят дъно , щото се приближават критично до рентабилност 0 (щото от $48 продажна цена до $44 цена на добиване разликата не е кой зане колко) ... :))) ... а при тази рентабилност нема зелени банкноти по сметките , а като нема зелени банкноти , чайниците нема да доставят yшaнки , чорапи и гaщи на рашибозука ... Щото взимноизгодното разплащане с рубли и юани нещо вече четири петилетки не върви ... :))) ... а напоследък хич ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още