IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Ценовият таван върху руския петрол ще удари приходите на Москва

Цена от 60 долара за барел е с около 7 долара по-ниска от настоящата цена на сорт „Уралс“, който Русия изнася

16:30 | 03.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ценовият таван на руския петрол ще ограничи приходите на Русия относно "незаконната война в Украйна", изтъкват от САЩ.

Ограничението, одобрено от Запада в петък, има цели да спре държавите да плащат повече от 60 долара за барел транспортиран по море руски суров петрол, съобщава BBC.

Мярката, която трябва да влезе в сила в понеделник, засилва натиска на Запада върху Русия във връзка с инвазията на последния в Украйна.

От Киев посочват, че таванът, предложен от западните съюзници, трябва да бъде намален наполовина. От Москва отвръщат, че Русия няма да доставя петрол на онези страни, които налагат подобен таван.

Таванът на цените беше предложен през септември от представителите на Г-7 в опит да ударят способността на Москва да финансира войната в Украйна.

В съвместно изявление Г-7, Европейският съюз (ЕС) и Австралия заявиха, че решението е взето, за да се "попречи на Русия да печели от своята агресивна война срещу Украйна".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът на цените също ще ограничи допълнително финансите на руския президент Владимир Путин и ще „ограничи приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия“, като същевременно ще се избегне прекъсване на глобалните доставки, което може да доведе до скок на цените на петрола по целия свят.

„Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът ѝ става все по-ограничен, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин“, изтъква Йелън.

Цена от 60 долара за барел е с около 7 долара по-ниска от настоящата цена на руския сорт „Уралс“, който Русия изнася.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Болните певдърски мозъци си въобразяват, че могат да диктуват цените на пазара на останалата 3/4 част от света. Ще диктуват, ама друг път. С петродолара е свършено. Без петрола от долара няма да остане друго, освен шарени хартийки. Е, няма да стане от вчера за днес, но процесът е стартиран. И Путин не е Кадафи, заради голямата ядрена тояга. Затова и пцетата само полайват около укрия, но не смеят да влязат, щото може да стане лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
До: danchomentatahttps://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:1959_CPA_2331.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Наблегайте на зеления водород и не ловете Осетро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Икономиката се свива ли? Рублата е най-добре представящата се валута тази година. Русанаците пият само шампанско и мажат скариди с хайвер. Единственото, което им липсваше за пълно щастие беше бяла западна тоалетна във външния клозет. Путин обаче разреши и този проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още