IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският "Уралс" се продава наполовина по-евтино от основните сортове петрол на пазара*

Анализатори се опасяват, че Москва може да съкрати добивите

10:22 | 10.01.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сделки с руския сорт петрол "Уралс" се сключват на половин цена спрямо референтния европейски сорт Брент, както и доста под тавана, определен от Г-7, пише Bloomberg. Данни на търговци показват, че на 6 януари от терминала на пристанище Приморск на Черно море са тръгнали доставки при цена от 37,80 долара за барел.

В този момент сортът Брент се търгува за 78,57 долара за барел. Таванът на цената на руския петрол, определена от страните от ЕС, Г-7 и Австралия, е 60 долара за барел. Ограничението беше въведено на 5 декември.  

Следим движението на ценита на петрола, написаха по повод публикацията от Министерството на енергетиката на Русия в своя канал в Telegram. От ведомството уточняват, че могат да предприемат допълнителни мерки за намаляване на разликата в цените, като те ще бъдат публикувани допълнително. 

Данните на Bloomberg показват, че още от средата на ноември цената на сорта "Уралс" е под това ниво. Цената на другия сорт руски петрол - EPSO, се движи стабилно около нивото от 60 долара за барел.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Bloomberg отбелязва, че не е ясно как Москва ще реагира на това намаление. От една страна, Русия има нужда от средства, за да финансира войната в Украйна, но при толкова ниски приходи може да се наложи да ограничи добивите - нещо, което Западът не искаше да допусне и затова остави по-висок таван на цената.

В края на миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, според който Русия няма да продава петрол на държави, които впишат в договорите условия за ограничаване на цената на петрола. Това нареждане влиза в сила от 1 февруари. От енергийното министерство допълват днес (10 януари), че забраната се отнася и до търговци с петрол. 

Според анализатори основен фактор на движението на цената на руския петрол днес е загубата на европейския пазар. Русия беше най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за страните на континента. Сега тя зависи от заявките на страни като Китай и Индия, както и доставя известни количества в Турция. За да достигне до новите си пазари, Москва увеличава пътя, а разходите често остават за сметка на руките компании.

* Информацията е допълнена с реакцията на руското Министерство на енергетиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами да, какво да ме натъжава? Нали затова сме тук, да се веселим взаимно. Разликата е, че ти си намерил някакъв аббдалл да ти плаща, за да ме веселиш, а аз го правя *pro bono*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 чел бил русия да излезе от пазара, хахахахаха! Пази Боже да не се демотивират... пу-пу! какъв веселяк си, не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Никакво прозрение не съм получил. Два-три месеца из всички делови медии течаха публикации относно голямото чудене, колко да бъде таванът на цените на руския нефт, за да не доведат до демотивиране на Русия като производител и излизането й от пазара, които аз съм чел, докато ти мажеше тук просстотии за норматив. Прозренията и измишльотините са в арсенала на вашата *Света Троица* - ти, Търчилъжи и Пурко. Единият лъже, другият маже, третият заглажда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: evlogi трябва поне базова логика да има в прогнозите им ... без нея даже и на късмета не можеш разчита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: khao Те добре,че такива като този не трябва да се изхранват от прогнозите си,че щяха да изпукат от глад...Бе как пък поне едно от заклинанията им не се сбъдна , то чак е изумително...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 само стой и гледай както и това прозрение дето си получил няма да се сбъдне... като останалите измислици... Европа живяла на риски нефт, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Няма нищо интересно. Не могат да седят на два стола, сиреч - да снабдяват и Европа, и Азия. Могат да излязат от ОПЕК и да си удвоят добива, с което ще се гръмнат в главата. Досега Европа живееше на руски нефт, а Азия на арабски. Казано като за нискочели - търсенето и предлагането на нефт в света беше балансирано. Хората са ти го написали - не трябва да се допуска Русия да изчезне от пазара, защото тогава за всички - пиздец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Интересно , дали арабите са съгласни да отстъпят на северна нигерия дял в азиатския пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още