IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите ще намалят износа на руски петрол от балтийските пристанища с 20%

Само четири държави имат желание да купуват суровината през декември - България, Индия, Китай и Турция

17:49 | 22.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руски петрол от сорта "Уралс" от терминалите на Балтийско море ще намалее с 20%, до около 5 млн. тона, през декември заради наложените мерки срещу Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според търговци "Транснефт" не е запълнил някои от слотовете си заради липсата на заявки за покупка. Други пък директно са били отказани.

Агенцията припомня, че на 5 декември ЕС, Г-7 и Австралия въведоха таван на цената на петрола от 60 долара за барел. Отделно ЕС въведе петролно ембарго на Русия от същата дата. Когато стана ясно, че такива ограничения ще има, Русия предупреди, че няма да продава петрол за държави, които спазват механизма за цената. Но досега още съгласува позициите си по казуса, става ясно от думи на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти днес (22 декември).

Изчисленията на Ройтерс показват още, че през декември само четири държави са поискали да купят руски петрол през морските терминали - България, Индия, Китай и Турция. България получи дерогация от петролното ембарго на ЕС.

Според източниците на агенцията през декември руският петрол се е продавал с голяма отстъпка спрямо цената на сорта Брент и под тавана от 60 долара за барел. Основен купувач е Индия.

В момента цената на петрола на световните пазари се движи около нивото от 80 долара за барел, тоест с около 40 долара под пика от лятото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още