IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на "Роснефт" прехвърли рекордните 2 трлн. рубли за деветмесечието

Национализацията на активите в Германия натежава на представянето през периода, отчитат от компанията

16:57 | 07.12.22 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Роснефт" увеличава добивите и печалбата от продажбата на петрол през периода януари - септември, сочи финансовият отчет на руския петролен гигант. Печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация (EBITDA) расте с 21,8% на годишна база до рекордните малко над 2 трлн. рубли (31,7 млрд. долара).

Чистата печалба обаче намалява с 15% до 591 млрд. рубли (9,4 млрд. долара). Причината за това е влиянието на непарични фактори, като един от тях е национализацията на активите на компанията в Германия. В резултат на това "Роснефт" реализира допълнителни загуби от 56 млрд. рубли, както и парични средства в размер на 79 млрд. рубли.

От компанията отчитат, че през първите девет месеца на годината добивът на петрол расте с 2,2% до 4,97 млн. барела на денонощие. През третото тримесечие даже достигат до 5,22 млн. барела, което е най-високото ниво за последните 10 тримесечия.

Директорът на "Роснефт" Игор Сечин коментира в съобщение, публикувано на сайта на компанията, че през периода са успели напълно да компенсират намалените покупки от европейските клиенти. "Роснефт" отчита ръст на доставките в Азия, а задълженията намаляват със 17 на сто от началото на годината.

Сечин също така съобщава, че на 11 ноември Съветът на директорите е препоръчал на акционерите да одобрят решение за изплащане на дивидент от 20,39 рубли за акция.

От 5 декември в сила влезе петролното ембарго на ЕС, което има само няколко изключения - за България, Унгария, Чехия и Словакия. В допълнение страните от общността, както и Г-7 и Австралия, въведоха таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Само за сравнение, за да видите доколко "ефективно" работят руските държавни компании, за същият този период Exxon Mobil има печалба преди данъци от 58.9 млрд $.Нямам точно инфо за разходите им за амортизации, обезценки и лихви, но предполагам,че печалбата преди да се вземат предвид и тези елементи ще е над 70 млрд $..и това е при положение,че Exxon Mobil добива значително по-малко петрол и петролни еквиваленти , отколкото Роснефт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
В предходната статия разправят, че е рано е за ефекти от тавана на руския петрол. Тука пишат, че печалбите бият рекорди, въпреки кражбата на активи. Чудя се, като заработят в крайна сметка ефектите от тавана, да не се окаже че печалбите ще ударят още по-нови рекорди? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още