IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия поема контрола над „Роснефт Германия“

Възможна е и пълна национализация на дъщерното дружество на руския концерн, за да може да се осъществи внос на петрол през Гданск 

08:18 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Офисът на местното дружество на "Роснефт" в Берлин. Снимка: EPA/FILIP SINGER
Офисът на местното дружество на "Роснефт" в Берлин. Снимка: EPA/FILIP SINGER

Германското правителство постави компаниите Rosneft Deutschland („Роснефт Германия“) и RN Refining & Marketing под попечителството на Федералната агенция за мрежите на страната, съобщава Bloomberg News.

Според германското министерство на икономиката на „Роснефт Германия“ се падат около 12% от капацитета за преработка на нефт в Германия, което я прави една от най-големите нефтопреработвателни компании в страната.

По този начин федералното правителство поема контрола върху съответните дялове в трите рафинерии PCK Schwedt (Швед), MiRo (Карлсруе) и Bayernoil (Фолбург). Мярката влиза в сила този петък и първоначално е ограничена до шест месеца. Разходите ще бъдат поети от съответните дружества.

Поправката в Закона за енергийната сигурност (EnSiG), наричана понякога "Lex Rosneft", проправи пътя за решението. Но дори и след влизането в системата има редица клопки.

Целта на германското правителство е да принуди Rosneft Deutschland, дъщерно дружество на руската петролна компания „Роснефт“, да се откаже от дейността на рафинерията. С 54,17% „Роснефт Германия“ е мажоритарен собственик на рафинерията, която е от съществено значение за района на Берлин и Бранденбург и за Западна Полша, като ги снабдява с мазут, бензин, дизелово гориво и керосин.

Другите акционери са Shell (37,5%) и Eni (8,33%). Рафинерията се снабдява почти изцяло с руски суров петрол по тръбопровода „Дружба".  Германия - за разлика от Чешката република например - се е ангажирала да не ползва петрол по тръбопроводи от Русия от 1 януари 2023 г.


Поради това от месеци се търсят алтернативи на руския петрол, които могат да се преработват в Швед. Наскоро Федералното министерство на икономиката изрази оптимизъм. „През следващата година тук ще се преработва и суров петрол. Това няма да бъде руски суров петрол, а суров петрол, който ще бъде преработен", заяви в края на август Михаел Келнер, парламентарен секретар във Федералното министерство на икономиката.

Експертите от бранша обаче имат своите съмнения. Те твърдят, че по никакъв начин не е сигурно, че ще бъде възможно да се набави заместител в достатъчни количества навреме. За да продължи да работи, рафинерията трябва да работи с поне 70% от капацитета си.

По принцип рафинерията в Швед може да бъде снабдявана с нефт и чрез пристанищата в Рощок и Гданск в Полша. Но петролът трябва да се транспортира от пристанищата до германския град по тръбопровод.

Съответният тръбопровод от Рощок до Швед е с ограничен капацитет. Досега той е служил само като аварийно решение, в случай че тръбопроводът "Дружба" не може да работи с пълен капацитет. За да се увеличи капацитетът му, ще трябва да се инвестират стотици милиони. Инвеститор, който да плати тази сума, засега няма. 

Друго предизвикателство е да се намерят подходящите качества на петрола. Неотдавна агенция Ройтерс съобщи, че танкер, нает от британската компания Shell, е натоварил петрол край бреговете на американския щат Луизиана и е разтоварил петрола в пристанището на Рощок на 3 август. Според специалисти от бранша качеството на петрола отговаря на изискванията на рафинерията. Според тях някои видове петрол от Норвегия и Саудитска Арабия също са подходящи.
 

Въпреки това, за да се достигне дори до само 70-процентно използване на капацитета, пристанището в Гданск също ще трябва да се включи. Преди месеци обаче полското правителство изключи възможността да доставя петрол за Швед през Гданск, ако руска компания печели пари от преработката на петрола.

Рафинерията в Лойна, която също е свързана с тръбопровода „Дружба“, днес вече се снабдява през Гданск. Рафинерията е собственост на френската Total Group.

Следователно, за да се разсеят резервите на поляците, ще се обмисли и експроприацията на „Роснефт Германия“, защото поставянето под временен контрол няма да е достатъчно.

Освен това от седмици се спекулира, че „Роснефт Германия“ може да бъде доведена до "техническа несъстоятелност". Причината е, че след влизането в сила на руските санкции банките и бизнес партньорите се държат настрана от компании с руски собственици - дори ако те изобщо не са обект на санкции.

За да играят на сигурно, банките и бизнес партньорите се придържат към съществуващите правила повече, отколкото е необходимо. Вътрешни лица говорят за „свръхсъответствие"(overcompliance). За „Роснефт Германия“ това се е превърнало в сериозен проблем, съобщават те. Затова бъдещето на компанията е изложено на риск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още