IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг на "Роснефт" пропадна заради искането за плащане на петрола с рубли

Въпреки ниската цена не се намери купувач на руския петрол в Европа

10:09 | 26.04.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търг на "Роснефт" в Европа е пропаднал, след като компанията поиска плащане на петрол в рубли, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Агенцията посочва, че сега компанията ще се опита да намери пазари на Изток на своя бленд "Уралс".

Според източници на Ройтерс целта на този търг е официално да бъде заявено желанието на "Роснефт" да ѝ бъде заплащано в рубли за петрола и целта е била изпълнена.

По данни на Bloomberg руският петролен гигант е предложил 5,1 млн. тона, или 37 млн. барела петрол с доставка през май и юни. Интерес към тях в Европа обаче няма, а засега Русия няма голям успех в намирането на нови пазари. Единственият желаещ на този етап е Индия, която купува два пъти повече руски петрол отпреди, допълва още агенцията. Китай също не осъди официално войната, която започна Русия в Украйна и е потенциален купувач на руския петрол.

На този етап от "Роснефт" не коментират информацията.

Междувременно Bloomberg съобщава, че в Европа пристигна американският танкер Vessel Solana с около 2 млн. барела петрол. За първи път от шест години европейско пристанище посреща толкова голям танкер - обикновено танкерите са с вместимост между 600 хил. и 1 млн. барела петрол.

Още от март западни петролни компании започнаха да отказват покупката на руски петрол заради репутационни проблеми, които носят тези покупки. В допълнение и САЩ, и Великобритания наложиха ембарго на руския петрол, а очакванията са, че ЕС също готви санкции в този сектор, макар че вероятно няма да бъде пълна забрана за покупката на руската суровина.

Москва поиска от "враждебните държави", към които причислява и целия ЕС, да плащат в рубли и за природния газ, а в противен случай доставките ще бъдат спрени. Европейската комисия (ЕК) анализира това предложение и първата неофициална позиция е, че то нарушава санкциите. Според медийни публикации обаче все пак може да бъде намерен начин да се изпълни изискването на Кремъл, без да се отслабват санкциите срещу страната, въведени заради военната инвазия в Украйна.

Като цяло в плановете на Русия са да изнася по 2,06 млн. барела на ден през май. Това е малко под нивото, записано през април, но и съществено над 1,5-те млн. барела, които страната продаде през май 2021 г. Пазарите с интерес ще следят дали ще се намери купувач на тези количества петрол.

Цената на сорта "Уралс"на борсата в Санкт Петербург тази сутрин е 76,40 долара за барел, спрямо над 106 долара за европейския сорт Брент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Има време , сами ще тръгнат с рублите към Москва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''...Въпреки ниската цена не се намери купувач на руския петрол в Европа...'' Точно така- написах го още преди 1-2 седмици- че русия изгуби корпоративното доверие в предлаганите от нея стоки и завинаги загуби ЕС петро- и газов пазар, а и не само него. Не е само това- никой в ЕС няма да изнася каквато и да е стока, обект на регистрирана търговска марка, защото путин иска да направи официално цяла русия пиратска държава, която да НЕ плаща за авторските и лицензните права на световните търговски марки, а това значи, че всеки руски гражданин може да се разглежда като потенциален ПИРАТ и не е добре европейците да се намираме във физически близка дистанция с него- може да ни тафи я телефона, я някое друго електронно устройство, за да го занесе на любимият си политически кумир путин... https://technews.bg/article-142957.html ''Русия разреши сивия внос на ИТ продукти и коли В списъка влизат Apple, Samsung, Tesla и други световни компании...Според източниците, Министерството на промишлеността и търговията е предложило да се внасят над 50 групи стоки БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА НОСИТЕЛИТЕ НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА, включително готови потребителски продукти и компоненти за автомобили. Освен смартфони и компютри, списъкът включва друга електроника, коли, текстил, кожени изделия, дрехи, парфюми, хигиенни продукти....'' Всеки руски гражданин вече е официално ПИРАТ- ха честито на руснаците- русофобията завладява вече 100 процента от ЕС пазар на стоки;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Setver
преди 1 година
Абе то да е само петрола. Днес еврото пак се запъти към паритет с долара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
mnz
преди 1 година
Браво, нека да бойкотираме руския петрол, само така. Няма значение, че цената може да скочи, важно е да защитаваме световните интереси независимо от цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още