IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой все още купува руски петрол?

Една по една европейските рафинерии започват да намират алтернативи на руския "Уралс"

13:33 | 23.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Външните министри на ЕС не можаха да се разберат за обща забрана за вноса на руския петрол по време на срещата си в понеделник (21 март). Русия има дял от 27% от общия внос на петрол, но някои от страните, сред които Германия, имат по-голяма зависимост от руските доставки.

Срещу идеята се противопоставя още Унгария, а България заяви, че ще поиска изключение, ако такава забрана бъде наложена официално, посочва Ройтерс.

На този етап обаче бизнесът сам започва да се ограничава и не само заради критиките, пред които се изправиха компании като Shell и Total, а защото санкциите поставят под въпрос доставките - например заради липса на застраховател или танкер за доставката.

Руският петрол стана нежелан за Запада след началото на военната инвазия, която Москва започна в Украйна. Заради голямата зависимост от началото на войната страните от ЕС са платили над 6 млрд. евро на Русия за доставка на петрол.

След публичния натиск френската TotalEnergies съобщи, че няма да продължи договора си за доставка на руски петрол за рафинерията "Леуна" в Германия, който изтича в края на годината. От 2023 година компанията ще разчита на суровина от Саудитска Арабия. Рафинерията се намира край Лайпциг, уточнява още Ройтерс.

TotalEnergie има договор за доставка по петролопровода "Дружба" и той няма да бъде продължен, но част от доставките отново ще минават през Полша. От компанията не посочват какъв ще е източникът на тези количества.
Компанията има съвместни партньорства с петролни компании в Русия и си спечели остри критики, защото не се присъедини към Shell и BP, които вече се изтеглиха от руските си проекти.

От TotalEnergies обаче коментират, че санкциите на ЕС, както и закона за чуждите инвестиции в Русия не позволяват на компанията да намерят неруски купувач на активите им в русия. Изоставяйки тези активи реално ще се обогатят руските инвеститори, а това е точно обратното на желаното от санкциите.


Едни от най-важните проекти на TotalEnergies в Русия е "Ямал СПГ" и "Арктик СПГ2", чрез които компанията планира да реализира идеята си да доставя около 10% от втечнения газ на световните пазари към 2025 година.

Кой купува руския петрол в Европа?

Трите най-големи търговци на руския петрол са Vitol, Gunvor и Trafigura, които в момента са спрели спот търговията с руския петрол, но засега поддържат дългосрочните контракти. Trafigura коментира, че ще намали количествата руски петрол с между 2 млн. и 2,5 млн. барела  на ден. Vitol и Gunvor коментират, че трудно могат да изчислят спада, но недостигът заради липсата на руския газ ще бъде около 3 млн. барела на ден.

Според анализи на консултантската компания FGE в последните дни вносът на руски петрол намалява с 0,5 млн. барела на ден, но с тенденцията да стигне до 1,5 млн. - 2 млн. барела на ден. Данните на Rystad Energy на базата на пристигащите танкери с руски петрол в европейските пристанища показват намаление на доставките с 1,5 млн. барела на ден, а от 12 март в европейските пристанища няма пристигащи руски танкери.

Извън ЕС Турция, Китай и Индия продължват да купуват петрол от Русия.

Данните на Ройтерс показват, че сред големите купувачи на руски петрол са рафинериите в Германия, които получават суровината през "Дружба". 45% от най-голямата рафинерия в Нидерландия са собственост на "Лукойл", но от руската компания отказват да съобщат какъв е делът на руския петрол и дори не потвърждават, че използват руски петрол.

Сред купувачите в Европа са още българската "Нефтохим Бургас", която също е собственост на "Лукойл" и разчита основно на "Уралс" - 60% от микса, както и Hellenic Petroleum, в чиито микс обаче руският петрол има дял от около 15%.

На руския петрол разчитат и най-голямата италианска рафинерия, която също е под контрола на "Лукойл", и унгарската MOL, която има рафинерии в Унгария, Словакия и Хърватия.

Полската PKN засега също продължава да купува руски петрол за най-големите си рафинерии в Литва, Полша и Чехия, но планира да прекрати договорите. В последните седмици компанията е заместила руския сорт "Уралс" с норвежки петрол за рафинерията си в Литва.

Енергийните гиганти масово отказват покупките на руския петрол

Енергийните гиганти започваха да се оттеглят от руските си проекти и договорите за доставка на петрол. Едни от първите бяха BP и Shell. Британската компания скъса договора си с "Роснефт" и се отказа да купува руски газ, мотивирайки го с гарантиране на сигурността на доставките. BP отписа 25 млрд. долара при напускането си на Русия, а Shell - 3 млрд. долара.

Италианската Eni, в която държавата държи дял от 30,3%, също вече не купува руския петрол.

Испанската Repsol спря да купува руски петрол от спот пазарите, а финландската рафинерия Neste съобщи, че ще изпълни договорите си до края на годината, но няма да сключва нови споразумения за доставка. Нови заявки не прави и португалската петролна компания Galp.

Норвежката Equinor спря да търгува с руски петрол и прекратява операциите си в Русия. Още много рафинерии в Западна Европа заявяват, че няма да продължат контрактите си за доставка на руския петрол от новата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Кой все още купува руски петрол? === Е па никой. Аз не съм чувал някой да купува руски петрол. Виж, руски нефт може. За руски рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Invcom
преди 2 години
Ех какво прави пропагандата :))) Руския кораб Василий Биков си е в Севастопол, Севастопол си е в Русия. Скоро Zеленски ще бълбукне обаче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 2 години
То че има кой да купува е ясно, по важният въпрос е : на каква цена го купуват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Кой все още купува руски петрол? == Всички троллеве и русофоби. И не спират да купуват, каква наглост!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ще паднът ми кък, даже обещали,че и някой лев данък щели да платят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бълбук, бълбук, посоката на opките е само една - при руския кораб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
пасъм
преди 2 години
При нас ще паднат ли цените на Нефтохима, след като оставаме почти единствените им купувачи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Може да купуваме от Саудитска Арабия, те бомбардират Йемен активно от ноември миналата година, но добронамерено и миротворчески, така че според мен са Ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още