IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС плаща по 25 млн. евро на час за руските енергоизточници

Русия не може бързо да намери алтернативни купувачи на горивата си, но взаимната енергийна обвързаност с ЕС, я защитава от санкции

17:15 | 22.03.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За почти месец от началото на войната в Украйна страните от Европейския съюз са платили близо 18 млрд. евро за покупката на руски изкопаеми горива - природен газ, петрол и въглища, показват данните на Центъра за проучвания за енергетика и чист въздух (CREA). Справка в базата данни показва, че всеки час страните от общността плащат общо по 25 млн. евро за покупката на горива от Русия.

От началото на военните действия европейските държави са купили от Русия петрол за почти 6 млрд. евро, газ за над 11 млрд. евро и въглища за почти 460 млн. евро.

Европа е най-големият пазар на руските енергоизточници и на този етап Русия трудно може да диверсифицира доставките си, ако например страните от ЕС спрат да купуват газ или петрол. Но взаимната обвързаност, защото и Русия е основен доставчик в общността, засега спасяват руската енергетика от санкции, дори и заради войната в Украйна.

Според експерти от брюкселския мозъчен тръст Bruegel, цитирани от EuroNews, ЕС може да не спира вноса на руските горива, а да ги обложи с високи мита например. Това ще накара по естествен път да се търсят алтернативи, но и отново опираме до въпроса за цената на диверсификацията.

Диверсификация

През 2021 година "Газпром", която е единствената руска компания, която има лиценз за износ на газ от страната, е доставила над 181 млрд. куб. метра газ за страните в Европа и Китай, като около 80% от износа е към европейските клиенти. Така енергийната зависимост е проблем не само в Европа, където през последните седмици се дискутират най-различни алтернативи - втечнен газ, допълнителни количества тръбен газ и т.н.

В Москва също търсят нови пазари, но и за тази цел също са нужни големи усилия.

Европа получава руски природен газ по няколко газопровода, като само проектната мощност на "Северен поток 1" е 55 млрд. куб. метра годишно. Капацитетът на газопреносната мрежа на Украйна по данни на "Нафтогаз" е около 90 млрд. куб. метра, макар и договорени да са 40 млрд. куб. метра годишно, а през "Турски поток" в ЕС, през територията на България, могат да влязат до 16 млрд. куб. метра газ годишно.

Разбира се, не всички от тези възможности се използват в проектната им мощност, но са трасета, които дори и чрез търгове за разпределение на дневен капацитет, могат да бъдат използвани веднага от Русия.

За сравнение, пътят към Китай, сочен като алтернатива за Русия, е само един - "Силата на Сибир" с капацитет от 38 млрд. куб. метра годишно. Москва може да постигне истинска диверсификация на доставките си и да не разчита толкова на Европа след изграждането на разширението на "Силата на Сибир". Става въпрос за газопровод с дължина от 6700 километра, от които 2700 на територията на Русия. Тръбите ще минават през Монголия и ще пренасят газ от Сибир към Китай. Капацитетът е до 50 млрд. куб. метра годишно.

Но този проект, макар и дискутиран от години, все още не е започнал да се строи. Последните подробности около него бяха договорени в края на 2021 година. Преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин двете страни подписаха и споразумение за увеличаване на доставките на газ.

Това означава, че диверсификацията ще отнеме в най-добрия случай поне няколко години, а междувременно Китай също започва своята зелена трансформация и заяви, че ще инвестира активно в ядрени централи и възобновяеми източници. Или с други думи сега е въпросът кой пръв ще мигне в играта на енергиен покер между ЕС и руския президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
" ЕС плаща по 25 млн. евро на час за руските енергоизточници. Русия не може бързо да намери алтернативни купувачи на горивата си, но взаимната енергийна обвързаност с ЕС, я защитава от санкции."Което е вярно, вярно е. Но, значително по-лесно, се пренасочват известни източници, отколкото, да се открият и да се доведат до рентабилно използване, нови: За момента, няма, а известните залежи, са или прекалено скъпи за добив, или прекалено малки, или и двете. По-навреме трябва да се обмислят такива неща и, ако нямаш капацитета за това, да не ае гърбиш със санкции, които, по-сигурно, теб самия, ще загробят. Да не забравяме че, двата други източника на сходен нефт и на много газ, също са под санкции. Накратко, ИЗПОЛЗВАЙТЕ СИ ГЛАВИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Европейците работим здраво и не живеем на чужд гръб. Произвеждаме много неща, само САЩ, Китай и Япония могат да се сравняват с нас по проиизводство. Проблема е че произвеждаме повече от колкото е нужно и печалбите отиват към големи компании и други държави,и все по малко в нашия джоб. Глобализма беше добър за всички, освен за средния европеец. Проблемите с Русия могат да се решат много бързо, спираме бизнес отношения, и всеки си живее с квото разполага и не се меси в живота на другия, тоест край на глобализма. И те и ние ще обеднеем, но няма да има войни и всеки ще си гледа държавата. Не ли това най добрия вариант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Ти си пенсионер, живял през комунизма и сигурно не си излизал от България. Нямаш си представа какво се случва по света. От коментарите ти личи колко си ограничен. Изобщо няма да си губя времето да споря с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Трябва да намерят друг начин за да имаме по добър живот - Еми както написа в другият пост крайно време е европейците да почнат да работят и да произвеждат щото живеенето на чужд гръб явно е към края си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
на тебе май са ти изгребали с чаена лъжичка сивото вещество на последния етаж ... "...или обедняваме и реорганизираме живота в Европа или отиваме на война с Русия, а после и с други държави." .............баси стадото ... ми върви направо към кланницата бе , тревопасен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Казвам си мнението. За съжеление, не става само аз да си огранича разходите. Положението отдавна мина тази граница и имаме война в която всички сме замесени. Нещата са прости-или обедняваме и реорганизираме живота в Европа или отиваме на война с Русия, а после и с други държави. Не става въпрос само за Русия. Европа не може да си позволи да дава толкова пари за суровини на други държави, става въпрос за мойте и твойте пари. Политиците в Европа, тррябва да намерят друг начин, за да имаме добър живот, войната не е решение според мен. И предполагам че разбираш, че в тази война, и двете страни се бият за пари, не за няква идеали и други глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 2 години
В статията става въпрос за Европа, за европейците и нас. Питам те нещо по темата, ти почваш да ми говориш за САЩ и американците. Не ме интерисува САЩ. Май няма кво да си кажем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Що не питаш някой хАмериканец отностно неговият начин на живот?..Ще ти тегли една майна дори при мисълта, че няма да отоплява неговата 3-етажна къщичка на поносима цена. Или да си зарежда пикапа 6 литра двигател евтино. И т.н, и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Защо да обедняваме групово, понеже си приел това за правилно и стойностно "решение" Гладна стачка се обявява индивидуално, според морални убеждения, а не групово по принуда. Щом чувстваш че парите ти подпомагат Русия, ограничи си разходите за каквото прецениш. Доколкото разбирам от ПРОУЧВАНИЯТА, поне 2/3 от българите са против Путин и подкрепят санкции и ограничения... Ограничавайте бе. Ама това ДАВАЙТЕ ДА ДАДЕМЕ нещо не ми седи. Всеки напира да плаща сметката с чужд задHиk.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Ей, мършооооо, няма да ми говориш. Лижи руския ботуш и мълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още