IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да се сблъска с болезнен преход в дистанцирането си от руската енергия

ЕС трябва да работи координирано със САЩ и страните от ОПЕК, за да си осигури алтернативни доставки на петрол, ако Кремъл спре кранчето

21:08 | 16.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) ще се сблъска с кратък, но болезнен преход, ако спре вноса на руски петрол и въглища. С помощта обаче на международните си партньори блокът може да сложи край на енергийната си зависимост от Москва, показва ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Въпреки че ЕС реши да не последва примера на САЩ, които забраниха вноса на руски петрол, това остава опция, тъй като санкциите срещу Русия бяха затегнати допълнително на фона на продължаващата война в Украйна.

Правителствата в 27-членния блок трябва да започнат да планират намаляване на търсенето, за да осигурят плавен преход към икономика без руски петрол, посочва в ново изследване базираният в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. 

„Европа може да живее без доставки на руски петрол и въглища, но ще трябва да се решат значителни логистични проблеми, за да се намалят последиците от подобен сценарий“, изтъква Симоне Талиапиетра, анализатор в Bruegel и един от авторите на изследването. „Международната координация, а именно между Европа, САЩ и големите страни производителки на петрол и въглища, ще бъде от ключово значение за осигуряване на подредено управление на ситуацията“, добавя той.

Доставките на руска енергия могат да бъдат спрени самоинициативно от Кремъл, което в момента би заплашило енергийната сигурност на ЕС.

Европа трябва да сключи Трансатлантически енергиен пакт с президента на САЩ Джо Байдън, за да използва свободен капацитет на САЩ, с който да се компенсират загубените руски енергийни обеми. Дипломатическите връзки с представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също може да помогне за омекотяване на преминаването през бурния период след спирането на руските потоци, изтъкват от Bruegel.

ЕС ЕС

Ако търговията с петрол между Русия и ЕС бъде преустановена, около 3 милиона барела на ден суров петрол ще бъдат изключени, което представлява сериозен глобален шок за доставките. Руският суров петрол представлява почти 30% от вноса на петрол в ЕС през ноември, подчертават от мозъчния тръст.

В краткосрочен план Русия вероятно ще се опита да пренасочи значителна част от своя износ към Китай, като по-високите логистични разходи и по-ниските цени на петрола ще нанесат удар върху икономиката ѝ.

С вече стегнатите петролни пазари Европа ще се сблъска и с други предизвикателства, включително инфраструктурни проблеми. Някои рафинерии са адаптирани да използват руски петрол и ще бъдат по-малко ефективни в обработката на други сортове. Замяната на руския рафиниращ капацитет с европейски също ще бъде трудна задача и страните от ЕС ще трябва да предприемат действия за ограничаване на търсенето.

„Въпреки че Европа ще може да оцелее без руска енергия, съответните щети могат да бъдат значително ограничени чрез изготвянето на структурни мерки и незабавно разгръщане на алтернативни опции“, изтъква Георг Захман, съавтор на доклада.

Членовете на Международната агенция по енергетика (МАЕ) трябва да поддържат програма от мерки за ограничаване на търсенето, за да подкрепят до 10% намаляване на търсенето на петрол, според Bruegel. Действията за насърчаване на обществения транспорт и политическите кампании за стимулиране на споделянето на автомобили могат да имат значителен принос, с потенциал да се наложат ограничения върху използването на превозни средства в определени дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
В. ''комерсант''- ''..."Владимир Путин, без съмнение, не воюва с Украйна. Той воюва със Запада..'' Освен това русия обяви България за неприятелска държава. Следователно- абсолютно всеки, който прегръща руската война в Украйна и я счита за нещо добро, е враг на България, защото България Е ЗАПАДА. Т.е. всички тро99лове, които уж се представят за българи и ''милеят'' за русия и срещу Запада- т.е. и България, нямат място нито в българските форуми, нито в България, нито като бг. граждани. Да си ходят в русия, отвъд Стоманената завеса, но да си оставят в България лаптопите, защото те са ''гнило западно производство'' и в русия да си купят руски компютри. Всекиму своето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Еми то е така.Както кариес, като го оставиш и не го лекуваш навреме,накрая може да се наложи да се извади целия зъб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
ПИЧ
преди 2 години
Нема да се спира нито нефт, нито газ, а трябва да се търгува и с други стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм ... ти на сухо ли ше го земеш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
За теб специално ще е нужен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
ЕС може да се сблъска с болезнен преход в дистанцирането си от руската енергия == Спокоооо, колко мажоретки тука са готови да ободряват публиката. Безценно! За другото има кредитни институции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ЕС да засили вноса на вазелин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още