IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е разгневен, но не и луд

Поведението му може да се обясни с допускането на грешките, които лидерите често правят

13:37 | 16.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изгубил ли си е ума Владимир Путин? Почти сигурно не, пише за Wall Street Journal Майкъл О‘Ханлън, член на аналитичния център Brookings Institution с ресор отбрана и стратегия.

Изглежда, че той подцени ситуацията при нахлуването си в Украйна, но историята е пълна с агресори, които са смятали, че войните ще бъдат много по-лесни, отколкото се оказват впоследствие. Това е естествена човешка склонност, особено при диктатурите или хунтите. Помислете за кайзера и Първата световна война, режима Тоджо, водещ до Втората световна война, Ким Ир Сен в Корея, СССР в Афганистан, Саддам Хюсеин срещу Иран и Кувейт.

САЩ също направиха нещо подобно. Преди инвазията в Ирак през март 2003 г. някои официални лица прогнозираха, че две трети от американските сили ще се приберат до есента и че войната ще струва не повече от 100 млрд. долара. Наложи се да бъдат разположени 130-170 хил. американски войници за още приблизително седем години. Войната в крайна сметка струва над 1 трлн. долара и живота на 4500 американци.

Путин изглежда е погледнал цифрите относно Украйна и е предчувствал лесна победа. Той очакваше да влезе в страната от различни посоки, да стовари нещо като „армагедон“ върху нейното политическо и военно ръководство, да установи господство на бойното поле над по-слаб и по-малък враг и да използва нови технологии в битката, които да добавят неочаквани измерения към неговия план за атака.

Трябваше да е по-добре подготвен. Той дълго време се подиграваше на затъването на САЩ в Ирак и Афганистан. Самият той преживява чеченските войни, които Русия води на собствена територия през 90-те години. Но след Виетнам - и САЩ в известен смисъл трябваше да са по-добре подготвени.

Преди инвазията Путин изглежда е станал прекалено уверен в собствената си преценка и въоръжените си сили, след като успешно превзе Крим през 2014 г. и помогна на Башар Асад да се задържи на власт в Сирия след 2015 г. – точно както направиха САЩ след войната в Персийския залив през 1991 г., кампанията в Косово през 1999 г. и свалянето на талибаните през 2001 г.

Комбинирайте тази прекомерна самоувереност с наранена гордост за мястото на Русия в света и гнева към противниците му и имате психологически тип, способен да направи голяма грешка - без да прибягвате до лудостта за обясняване на погрешната преценка.

Ами ядрените заплахи? Привеждането на атомните сили на Путин в повишена бойна готовност в началото на инвазията има своите исторически прецеденти: САЩ направиха същото по време на войната в Близкия изток през 1973 г., за да обезкуражат съветска намеса. Заплахата на руския лидер преди нахлуването да посрещне всяко противопоставяне с „последствия, каквито никога не сте преживявали“ най-вероятно бе опит за възпиране чрез сплашване.

Последиците от всичко това са двупосочни. Първо, Путин вероятно е започнал да осъзнава, че е направил грешка. Той може би търси начин да я смекчи. Западът трябва да обмисли дали има начин да се гарантира дългосрочната сигурност на Украйна без членство в НАТО в замяна на оттеглянето на Русия и ангажимента ѝ към подписано споразумение. Второ, ако Путин е разумен, НАТО може да го възпре от атаки срещу Полша и Балтийските страни, като премести повече войски там.

Вече знаехме, че Путин е ядосан, арогантен и автократичен. Научихме и че той е по-безразсъден, отколкото сме оценявали. Но иначе поведението му може просто да се обясни с допускането на грешките, които лидерите често правят. Като се има предвид, че пръстът му е върху ядрения спусък, това е облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
щом не е луд, значи е изключително тъъъп, щом влезе в тази война която ще загуби, а с нея и главата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Не е луд..Който и да е като прекара толкова години с почти абсолютна власт, заобиколен от гъ.золизци,които му казват каквото иска да чуе, ще излезе от общоприетата реалност и ще влезе в своя някаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
За 29 т.81 от определението, преведано с гугъл- 81. Съдът счита, че по отношение на описаната по-горе ситуация руската Федерация трябва, до окончателното решение по делото, ДА СПРЕ ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ, които тязапочна на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна. Освен това, припомняйки изявлението на постоянният представител на Руската федерация в ООН, че Донецк Народна република и Луганската народна република се обърнаха към Руската федерация с искане за предоставяне на военна подкрепа, Съдът счита, че Руската федерация също трябва да осигуриче всички военни или нередовни въоръжени части, които могат да бъдат ръководени или поддържани от него, както и всякакви организации и лица, които могат да бъдат обект на неговия контрол или ръководство, не предприемат никакви стъпки подпомагане на тези военни операции.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
С две думи- ВСЯКА държава- член на ООН е приела тази Конвенция за предотвратяване на геноцида- русия също я е приела;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Тук не говорим за ЕКЧПОС, а за ОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*)(Приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г. с резолюция 260 А (III). Ратифицирана с Указ 300 от 23 юни 1950 г. - ДВ, бр. 153 от 1950 г. В сила за България от 12 януари 1951 г.) Има огрооомна разлика;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 2 години
ама не мож да бъде и зажубена.а ето товарища путина вполне устраивает.чакай да млъкнат оръжията, както ти казах още отпървия ми коментс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 2 години
россиа декларира, че няма да спазна хартата за правата на човека, изледе от съвета на европа. оръжията говорът. това, догонорчета, вини, задържения: клед войната и в завасимост от победата. изришен документен шум. да ти кажем/ адрената война не мож да бъде спичелена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ще отговориш ли на мой коментар 26 или нещо не ти изнася, защото цитатът в него създава правни задължения за русия да спазва съдържанието на посоченото Определение на МС на ООН, обвързва я правно с пар. 59, 60 и най-вече- пар.81 от него;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''....От увъртените клаузи има смисъл, само ако намериш 2 страни, които да ги дпазват. ...'' Tъй, тъй- тук какво точно пише- ''...84. The Court reaffirms that its orders on provisional measures under Article 41 [of the Statute] have binding effect (LaGrand (Germany v. United States of America), Judgment, I.C.J. Reports 2001, p. 506, para. 109) and thus create international legal obligations for any party to whom the provisional measures are addressed...'' https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf ''Йорист'' съм била, а;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 2 години
Йористите не могат да бъдат *** или американски. Те са или ***-йористи кат Барнито, ръбълъ,гербаджияга, или йористи като магаренцето йори.Виж, ако и когато става въпрос за юридически кантори - това е друго нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още