IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е разгневен, но не и луд

Поведението му може да се обясни с допускането на грешките, които лидерите често правят

13:37 | 16.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изгубил ли си е ума Владимир Путин? Почти сигурно не, пише за Wall Street Journal Майкъл О‘Ханлън, член на аналитичния център Brookings Institution с ресор отбрана и стратегия.

Изглежда, че той подцени ситуацията при нахлуването си в Украйна, но историята е пълна с агресори, които са смятали, че войните ще бъдат много по-лесни, отколкото се оказват впоследствие. Това е естествена човешка склонност, особено при диктатурите или хунтите. Помислете за кайзера и Първата световна война, режима Тоджо, водещ до Втората световна война, Ким Ир Сен в Корея, СССР в Афганистан, Саддам Хюсеин срещу Иран и Кувейт.

САЩ също направиха нещо подобно. Преди инвазията в Ирак през март 2003 г. някои официални лица прогнозираха, че две трети от американските сили ще се приберат до есента и че войната ще струва не повече от 100 млрд. долара. Наложи се да бъдат разположени 130-170 хил. американски войници за още приблизително седем години. Войната в крайна сметка струва над 1 трлн. долара и живота на 4500 американци.

Путин изглежда е погледнал цифрите относно Украйна и е предчувствал лесна победа. Той очакваше да влезе в страната от различни посоки, да стовари нещо като „армагедон“ върху нейното политическо и военно ръководство, да установи господство на бойното поле над по-слаб и по-малък враг и да използва нови технологии в битката, които да добавят неочаквани измерения към неговия план за атака.

Трябваше да е по-добре подготвен. Той дълго време се подиграваше на затъването на САЩ в Ирак и Афганистан. Самият той преживява чеченските войни, които Русия води на собствена територия през 90-те години. Но след Виетнам - и САЩ в известен смисъл трябваше да са по-добре подготвени.

Преди инвазията Путин изглежда е станал прекалено уверен в собствената си преценка и въоръжените си сили, след като успешно превзе Крим през 2014 г. и помогна на Башар Асад да се задържи на власт в Сирия след 2015 г. – точно както направиха САЩ след войната в Персийския залив през 1991 г., кампанията в Косово през 1999 г. и свалянето на талибаните през 2001 г.

Комбинирайте тази прекомерна самоувереност с наранена гордост за мястото на Русия в света и гнева към противниците му и имате психологически тип, способен да направи голяма грешка - без да прибягвате до лудостта за обясняване на погрешната преценка.

Ами ядрените заплахи? Привеждането на атомните сили на Путин в повишена бойна готовност в началото на инвазията има своите исторически прецеденти: САЩ направиха същото по време на войната в Близкия изток през 1973 г., за да обезкуражат съветска намеса. Заплахата на руския лидер преди нахлуването да посрещне всяко противопоставяне с „последствия, каквито никога не сте преживявали“ най-вероятно бе опит за възпиране чрез сплашване.

Последиците от всичко това са двупосочни. Първо, Путин вероятно е започнал да осъзнава, че е направил грешка. Той може би търси начин да я смекчи. Западът трябва да обмисли дали има начин да се гарантира дългосрочната сигурност на Украйна без членство в НАТО в замяна на оттеглянето на Русия и ангажимента ѝ към подписано споразумение. Второ, ако Путин е разумен, НАТО може да го възпре от атаки срещу Полша и Балтийските страни, като премести повече войски там.

Вече знаехме, че Путин е ядосан, арогантен и автократичен. Научихме и че той е по-безразсъден, отколкото сме оценявали. Но иначе поведението му може просто да се обясни с допускането на грешките, които лидерите често правят. Като се има предвид, че пръстът му е върху ядрения спусък, това е облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...60. Under these circumstances, the Court considers that Ukraine has a plausible right not to be subjected to military operations by the Russian Federation for the purpose of preventing and punishing an alleged genocide in the territory of Ukraine. '' превод с гугъл- 60. При тези обстоятелства Съдът счита, че Украйна има правдоподобно право да не бъде подложени на военни действия от Руската федерация с цел предотвратяване и наказване на предполагаем геноцид на територията на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Част от решението на МС на ООН в Хага - ''....81. The Court considers that, with regard to the situation described above, the Russian Federation must, pending the final decision in the case, suspend the military operations that it commenced on 24 February 2022 in the territory of Ukraine. In addition, recalling the statement of the Permanent Representative of the Russian Federation to the United Nations that the Donetsk Peoples Republic and the Lugansk Peoples Republic had turned to the Russian Federation with a request to grant military support, the Court considers that the Russian Federation must also ensure that any military or irregular armed units which may be directed or supported by it, as well as any organizations and persons which may be subject to its control or direction, take no steps infurtherance of these military operations...'' https://,,,.icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейници, това ли е новата опорка, че щом не четем пропагандни кремълски издания, значи не сме осведомени? ...жалки твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И след дефолта на русия си има нужда от юристи- не от руски ''йористи''- например- при крос-дефолта;0 Има да замерят руснаците с членове и алинеи... до Второто пришествие, а и оттук нататък всеки, който ще прави бизнес с русия, ще иска такова обезпечение, че на руската насрещна страна по договора ще й трябва не ю кантора, а поне консорциум от кантори, за сключване само на една/ една / търговска сделка;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 2 години
става въпрос за професията ви, изобщо.От увъртените клаузи има смисъл, само ако намериш 2 страни, които да ги дпазват. Ако едната е решила да вземе своето на всяка цена - йористите са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Че руските ''йористи'' не пеят, то е ясно- все пак, към 18 ч. българско време се очаква определението на МС на ООН относно обвиненията на Украйна срещу русия. Да видим СЛЕД това колко държави и техните юристи ще са съгласни да имат каквито и да е било взаимоотношения с русия, руски фирми, руски граждани или чужди граждани, чиито фамилии са руски;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
scott
преди 2 години
У древния Рим, обвинът некой за нещо си. Ако ответника иска мож да призове ищеца на бой до смърт и който оцелее - начи е прав. Чак когато делото се "заплете" или интересите изискват намеса на цезар - тогава се намесват адвокатите. и пресъздават пред цезар деянието с цел да отсъди. Е, днеска имаме бой на арената. йористите още не пеят. Чекай да се изясни кой побеждава и тогава викай "тежко на победените". Имаш право единствено да варираш присъдата между разпъване на кръст и да бъде пуснат на лъвовете.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 2 години
натискаш онова, червеното копче, на което пише "Пуск". И 5 минути след като е светнало, че е активно: натискаш ПАК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Нещо не сте доразбрал- аз съм български адвокат и по силата на професията си имам право да изготвям и тълкувам всякакви договори, БЕЗ ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО на които и да е било специалисти от други специалности. Юристите сме тези, които изготвят договорите и ние имаме законното право да разкриваме действителният им смисъл. Така, че- какъв е субективният преразказ на един юридически факт, от лицето хикс или игрек, за мен като адвокат няма никакво значение- боравя с автентичните текстове на автентичните договори, а не с чуждия преразказ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още