IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е разгневен, но не и луд

Поведението му може да се обясни с допускането на грешките, които лидерите често правят

13:37 | 16.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изгубил ли си е ума Владимир Путин? Почти сигурно не, пише за Wall Street Journal Майкъл О‘Ханлън, член на аналитичния център Brookings Institution с ресор отбрана и стратегия.

Изглежда, че той подцени ситуацията при нахлуването си в Украйна, но историята е пълна с агресори, които са смятали, че войните ще бъдат много по-лесни, отколкото се оказват впоследствие. Това е естествена човешка склонност, особено при диктатурите или хунтите. Помислете за кайзера и Първата световна война, режима Тоджо, водещ до Втората световна война, Ким Ир Сен в Корея, СССР в Афганистан, Саддам Хюсеин срещу Иран и Кувейт.

САЩ също направиха нещо подобно. Преди инвазията в Ирак през март 2003 г. някои официални лица прогнозираха, че две трети от американските сили ще се приберат до есента и че войната ще струва не повече от 100 млрд. долара. Наложи се да бъдат разположени 130-170 хил. американски войници за още приблизително седем години. Войната в крайна сметка струва над 1 трлн. долара и живота на 4500 американци.

Путин изглежда е погледнал цифрите относно Украйна и е предчувствал лесна победа. Той очакваше да влезе в страната от различни посоки, да стовари нещо като „армагедон“ върху нейното политическо и военно ръководство, да установи господство на бойното поле над по-слаб и по-малък враг и да използва нови технологии в битката, които да добавят неочаквани измерения към неговия план за атака.

Трябваше да е по-добре подготвен. Той дълго време се подиграваше на затъването на САЩ в Ирак и Афганистан. Самият той преживява чеченските войни, които Русия води на собствена територия през 90-те години. Но след Виетнам - и САЩ в известен смисъл трябваше да са по-добре подготвени.

Преди инвазията Путин изглежда е станал прекалено уверен в собствената си преценка и въоръжените си сили, след като успешно превзе Крим през 2014 г. и помогна на Башар Асад да се задържи на власт в Сирия след 2015 г. – точно както направиха САЩ след войната в Персийския залив през 1991 г., кампанията в Косово през 1999 г. и свалянето на талибаните през 2001 г.

Комбинирайте тази прекомерна самоувереност с наранена гордост за мястото на Русия в света и гнева към противниците му и имате психологически тип, способен да направи голяма грешка - без да прибягвате до лудостта за обясняване на погрешната преценка.

Ами ядрените заплахи? Привеждането на атомните сили на Путин в повишена бойна готовност в началото на инвазията има своите исторически прецеденти: САЩ направиха същото по време на войната в Близкия изток през 1973 г., за да обезкуражат съветска намеса. Заплахата на руския лидер преди нахлуването да посрещне всяко противопоставяне с „последствия, каквито никога не сте преживявали“ най-вероятно бе опит за възпиране чрез сплашване.

Последиците от всичко това са двупосочни. Първо, Путин вероятно е започнал да осъзнава, че е направил грешка. Той може би търси начин да я смекчи. Западът трябва да обмисли дали има начин да се гарантира дългосрочната сигурност на Украйна без членство в НАТО в замяна на оттеглянето на Русия и ангажимента ѝ към подписано споразумение. Второ, ако Путин е разумен, НАТО може да го възпре от атаки срещу Полша и Балтийските страни, като премести повече войски там.

Вече знаехме, че Путин е ядосан, арогантен и автократичен. Научихме и че той е по-безразсъден, отколкото сме оценявали. Но иначе поведението му може просто да се обясни с допускането на грешките, които лидерите често правят. Като се има предвид, че пръстът му е върху ядрения спусък, това е облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
aranda
преди 2 години
Със сигурност не иска това. Прочетете малко чужди и разнообразни медии и анализи и сама ще си направите изводите. Стига с тези елементарни и крайно емоционални коментари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
AAAA-моля, моля- ако проследите коментарите ми отпреди 10 дни, ще видите, че даже и съм го цитирала. През 2014г. по повод на руската окупация и руската незаконна анексия на Крим съм му направила тълкуване на правните му норми и го цитирам винаги и навсякъде, включително и в този форум преди още 10тина дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
fon
преди 2 години
То какво ли означава пък да си луд, тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Баш, баш си е параноиденшизофреник. За това обаче наистина не трябва да се пише, защото той не носи вина за заболяването си. Забележете колко прилича на Хитлер на колажа. Ама той и Хитлер не брше луд, а само твърд, решителен, непоколебим, на всичкото отгоре и стратег. Хитлер зачеркна 50 000 000 човешки същества, *** е в състояние да унищожи поне 500 000 000, ако не и всички н земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
dzk
преди 2 години
Защо всички забравяте че вече има един договор, който ГАРАНТИРАШЕ независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна? Този договор беше подписан през 1994 година в Будапеща, беше подписан от РФ, и съгласно него, тя (РФ) се ангажира със запазване на съществуващите тогава граници на Украйна, както и че да се въздържа от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна. https://***.ukrainadnes.com/budapeshtenskiyat-memorandum/Договор, който РФ скъса набързо и реши че трябва отново да възкреси СССР и всички републики които се отделиха от СССР и принадлежат отново. Така че отдавна стана ясно че РФ не признава договори които и пречат, и днес може да подпише и каже едно, а утре да се откаже и направи друго. Има си една дума за хора които имат подобния навик, надявам се всички да я знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''... изключително хладнокръвен, безкомпромисен, овладян и решителен. ...'' докато накрая не получи това, което иска- ядрена война между русия и сащ- нали ТОВА иска в крайна сметка лудият руски иди8888от... Ами- що да не го получи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
aranda
преди 2 години
Голям анализ. Най-после разбраха, че не луд. Това сериозно ли е или са някакви глупости? Нито е луд, нито има пристъпи на гняв - изключително хладнокръвен, безкомпромисен, овладян и решителен. Ще си играе неговата игра до край, докато не го спре някой, от когото има реален респект/зависимост. Моля и мен да ме вземат за анализатор във въпросния аналитичен тръст срещу стотици хиляди долара годишна заплата! Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''... Западът трябва да обмисли дали има начин да се гарантира дългосрочната сигурност на Украйна без членство в НАТО в замяна на оттеглянето на Русия и ангажимента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Путин си е човек в старческа възраст, подвластен и на деменция, и на атеросклероза, и на различни циклофрении. Никой нормален юрист няма да води агресивна нападателна война в чужда държава и да подлага на геноцид населението й, както и да нареди извършването на военни престъпления вУкрайна с единствената цел да превземе тази държави, да унищожи държавността й, да я окупира и да я присъедини към руската държавна територия. Никой нормален човек няма да плаши с употреба на ядрено оръжие, ако една държава осъществява правото си на законна самоотбрана и другите държави й помагат да го реализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
Е де ти си човека дет от сутрин до вечер обясняваше на простите тук къв неземен стратег е Путин , ай сега да вземеш да ни светнеш за истината ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още