IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето големи европейски компании вече не търгуват с "Газпром"

Не спонсорирайте руската военна машина, призова украинският президент Зеленски и поиска европейският бизнес да прекъсне връзките си с Русия

19:59 | 21.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Повечето големи компании в Европа вече не работят с търговското звено на "Газпром", а енергийният бизнес започва да преустановява дейността си в Русия в отговор на инвазията, която предприе Москва в Украйна, пише Bloomberg, позовавайки на свои източници. Информацията за търговските отношения е конфиденциална, напомня агенцията.

Сред малкото изключения са френските Total и Engie, както и австрийската OMV. По-малките в сектора все още работят с руския газов гигант.

От началото на войната компании като BP и Shell започнаха да се изтеглят от Русия, отказвайки се от сътрудничества в находища в страната. Връзките си с руски партньори ограничават и германските RWE, E.ON и Uniper - компаниите посочиха, че изпълняват сключените договори си, но няма да подписват нови.

Европа е силно зависима от вноса на руския природен газ и много трудно ще прекъсне тези свои връзки, пише Bloomberg. Русия обаче също е зависима от Европа за износа на своя природен газ - страните от континента са най-големият пазар за руския природен газ, а приходите от продажбата са сериозно перо в руския бюджет.

Сега европейските компании се опасяват, че търговското звено на "Газпром" може да се окаже под санкции в един момент, особено след като САЩ и Великобритания вече отказват вноса на руски енергоизточници. Според информация на Ройтерс и в ЕС започва да се дискутира отказът от руския петрол.

Търговското звено на "Газпром" отвори офис в Лондон през 1999 година, а през 2020 година печалбата му достигна 309 млн. долара.

"Не спонсорирайте руската военна машина", призова и украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към европейците в социалните мрежи. "Без търговията с вас, без вашите компании и банките в Русия няма да имат пари за тази война", допълни още той.

Зеленски призова европейския бизнес да се изтегли от Русия, Европа да се откаже от руските енергийни източници и да затвори пристанищата си за руските стоки. "Вярвам, знам, че мирът е възможен, но вие трябва да действате. Всеки в Германия, всеки в Европа", категоричен беше още украинският президент.

В обръщение към американския Конгрес през миналата седмица Зеленски призова всички американски компании да се изтеглят от Русия, а през почивните дни критикува остро швейцарската компания Nestle, която на този етап отказва да се съобрази с подобни искания. Украинският президент призова и швейцарските банки да замразят активите на "тези, които започнаха тази война".

От Nestle отхвърлиха коментарите на Володимир Зеленски и обясниха, че не реализират печалба от дейността си в Русия.

"Предупреждавахме вашите политици, че е опасно да оставите Москва да решава колко газ да ви доставят и на каква цена, че трябват санкции, за да не започне тази война. Когато руските ракети паднаха на 20 километра от границата на НАТО, когато руските танкове стреляха срещу украинските ядрени централи, стана ясно, че е трябвало да послушате Украйна", коментира още Володимир Зеленски в своето обръщение днес (21 март).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
jojoba70
преди 2 години
Задайте си въпроса кой ще плати 1.3 милиарда лева които Бойко даде за продължението на турски поток през България, като през тези тръби няма да преминава руски газ повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
jojoba70
преди 2 години
Ако Гърция се откаже от руския газ, и България ще го направи, защото ще взема газ от същото място. Вече обещахме евтин ток на Гърция, така че гърците ще ни дадат газ. Четете новини и анализирайте, преди да пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, мазна дребна твар, толкова си се комплексирал, че вече ти избива от ушите, лузърче. :)) Украинците направиха за смях великата пиянска армия пред цял свят, а междувременно целия свят се изрежда с шутове в зурлата на Пyттю и на жалката му икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Ние в момента плащахме по-високи цени защото вземаме от братушките ;-) не знам какво не си разбрал досега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Имхотеп
преди 2 години
Аха! Мазньо, какво стана с инвестицията ти в газпром? Каквото и да е, радвам се за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 2 години
Юрка аз и пари мога да сложа а това бе БГ няма да поднови договара и ще почне да плаща двойни и тройни цени - Кой по лесно от нас може да бъде прекаран??? Виж за Германия Унгария и тн не съм сигурен че ще успеят да прекарат ама нас с лекота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''.... ЕС е много по-зависим от руския газ, отколкото Русия - от европейския пазар....''С всеки изминал ден ЕС търси и НАМИРА решения, с които да ПРЕКЪСНЕ ТОТАЛНО продажбите на руски газ на територията си. И ще ги намери. И в края на годината, когато България НЕ ПОДНОВИ договорите си с газпром, ЛИЧНО ще ти пиша, за да те уведомя. И тогава, освен да се хилиш фрустрирано и злобно, НИЩО ДРУГО няма да можеш да направиш... Остава ти само да станеш бипатрид, ако искаш да получаваш пенсия, по-висока от 180-200 лева- колкото е руската в момента, Въпросът е дали китай ще ти осигури втора, по-висока пенсия;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Сега е време да се купуват акции, ако дядя Вова не ме изпревари :) Импе, дай нишан отде да купувам Газпром :) С Роснефт (Бритиш Петролиум) явно закъснях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Императорът
преди 2 години
Хахахах, айде да видим дали няма да подпишат нови, когато старите договори изтекат. Дотогава миpизливият *** с киpливата зелена тениска ще е терминиран или ще е затворен в Московския зоопарк при маймyняците. Целият свят ще си отдъхне от безочието и наглостта му - смята, че всички държави и хора са му длъжни. Не мисля, че Европа ще е готова да умре от студ заради укpoпите. Шел вече гледа как да се измъкне от големите си приказки, ВР и без това бяха обречени, сега само гледам как да си разкарам акциите. Французите както винаги са хитри, имам Анджи и Тотал, ще си взема още, ако слушат. Като се оттеглят някои, други ще ги заместят. За мантрата: колко е сериозно перото на природния газ в руския бюджет - казал съм - четете отчетът на Газпром. ЕС е много по-зависим от руския газ, отколкото Русия - от европейския пазар. ТАКА е при суровините, обратната страна на монетата при ниската им добавена стойност. Тепърва започва тежка суровинна и продоволствена криза в ЕС. Стоманата вече поскъпва брутално, след като дeбилната урсула спря вносът на руска стомана... както казах четирите най-големи стоманодобивни компании в Европа са руски. Започнаха протестите в доста европейски страни - ако продължат със санкциите европейската енергетика и икономика ще се сринат, ще има политици, люлящи се по дърветата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още