IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е изправена пред трудна задача и на енергийния фронт

Страната може да покрие част от потреблението си с местен добив, но предизвикателство ще бъде нагнетяване на газохранилищата

10:58 | 21.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На фона на военните действия Украйна се стреми да поддържа енергийния сектор и започва да се подготвя за следващия отоплителен сезон, пише в анализ украинската информационна агенция Униан. На този етап големите газопроводи в страната не са повредени и транзитът към Европа не е засегнат.

От началото на руската инвазия Украйна всъщност е основният маршрут, през който влиза руският природен газ в Европа - използват се максимално договорените капацитети (около 110 млн. куб. метра на денонощие). През първите три месеца на годината през територията на Украйна Европа е получила общо 41 млрд. куб. метра, посочва и Ройтерс.

В "Нафтогаз" виждат вид гаранция за сигурността на украинската газопреносна мрежа фактът, че в страната няма разделение на мрежите - транзитна и национална. Има разрушени части на отклонения към украински градове, но като цяло системата работи към този момент.

Русия има интерес да не разрушава транзитната инфластруктура, защото от една страна разчита на парите, които получава от продажбата на газ. От друга страна газовите компании в страната трябва да продължават да добиват газ, защото спирането на тази дейност може да доведе до разрушаване на находищата. Европа е най-големият пазар на руския природен газ.

Притесненията в Украйна до голяма степен са свързани с нагнетяването на допълнителни количества газ в газохранилищата за следващата зима. ЕС също е изправена пред същото предизвикателство - страните от общността посрещнаха зимата с полупразни газохранилища, което означава, че през това лято ще трябва да нагнетят повече газ от традиционното. От средата на миналата година "Газпром" не предлага газ извън количествата по дългосрочните договори.

По думите на председателя на борда на "Нафтогаз" Юрий Витренко в газохранилищата на Украйна в момента има около 9,5 млрд. куб. метра природен газ. Страната трябва да посрещне новия отоплителен сезон с около 17 млрд. куб. метра - количества нужни и за собственото потребление, и за покриване на пиковете в търсенето, ако страната запази статута си на транзитна държава на руския природен газ.

В "Нафтогаз" са категорични, че ще поддържат преноса на газа от Русия до Европа, доколкото е възможно. Капацитетът на газопреносната мрежа на страната е около 90 млрд. куб. метра годишно, но се транзитират около 40 млрд. куб. метра.

Според анализите Украйна може да покрие голяма част от потреблението си с местен добив. Държавната УкрГазВидобуваня посочва, че в момента поддържа добива по всички находища, с изключение на тези, които са в близост до военни действия. След края на военните действия ще се направи анализ на разрушенията и много вероятно ще се търсят и алтернативи на скъпия природен газ - например биомаса.

В справка на украинското посолство в САЩ е посочено, че в последните дни потреблението на газ в Украйна расте с около 16%. Причината за това е правителствено решение за активирането на газови централи за производството на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Украйна е изправена пред трудна задача и на енергийния фронт == кажи дефолт или направо фалит ( $ 100 000 000 000 дълг) и не го усуквай по килифарски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още