IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западни компании сами спират покупките на руските енергоизточници

Все по-видимо е отдръпването от петрола, газа и въглищата както заради обществените настроения, така и заради трудностите около доставките

14:01 | 15.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Западни компании сами си налагат санкции и спират да купуват изкопаеми горива от Русия, пише анализаторът Клайд Ръсел за Ройтерс. През миналата седмица САЩ спря официално да купува руски петрол, газ и въглища, а президентът Джо Байдън коментира, че не очаква подобна мярка от европейските съюзници, чиято зависимост от руските енергоизточници е голяма.

През 2021 година руският петрол и петролни продукти съставляват 8% от общия внос в тази продуктова група в САЩ.

Въпреки че в Европейския съюз няма забрана за внос на руските енергоизточници, много компании от региона започнаха да се самоограничават, водени от една страна от обществените настроения, а от друга и заради трудностите по плащанията, застраховките на товарите, намирането на танкери и т.н. Реално действията на тези компании ще станат много видимо през април, защото доставките за март бяха предварително договорени и платени.

По данни на Ройтерс вече се наблюдава намаляване на износа на руски изкопаеми горива, особено що се отнася до въглищата. Според информацията на Refinitiv до средата на март европейските клиенти са получили около 1,16 млн. тона руски въглища. За сравнение, през февруари в Европа са доставени 3,37 млн. тона, а през януари - 3,88 млн. тона въглища от Русия.

Намаляват и доставките на петрол - потенциално износът за целия март ще бъде около 29 млн. барела, спрямо малко над 69 млн. барела през февруари и 72,6 млн. барела през януари. Данните показват, че Русия трудно намира купувачи за своя петрол въпреки рекордната разлика в цената - около 30 долара за барел спрямо сорта Брент.

Износът на въглища към Азия също ще запише сериозно намаление - през първата половина на месеца към този регион са изнесени около 1,84 млн. тона спрямо 6,16 млн. тона за целия февруари и 4,88 млн. тона през януари. Китай е най-големият потребител на руски въглища в Азия.

Засега износът на петрол от Русия към Азия се запазва и дори отчита лек ръст спрямо февруари. Очакванията са, че до края на месеца в региона ще бъдат продадени общо 33,89 млн. барела спрямо 30 млн. барела през февруари. На дневна база износът и за двата месеца обаче е близък, допълва Ройтерс. През януари Русия е изнесла 36,2 млн. барела петрол за Азия.

Вече има данни и за отказ от руски втечнен газ както в Европа, така и в Азия, където най-големият потребител на суровината е Япония. Данните на Refinitiv показват, че към момента няма планирани пратки за пазарите след март.

Липсата на руските изкопаеми горива на пазара обаче се отразява върху цените на останалите енергоизточници. Австралийските въглища например се търгуваха за около 240 долара за тон преди военната инвазия на Москва в Украйна, а на 2 март записаха рекорд на цената си от 440 долара за тон. Сега търговията е спокойна, но около нива от 362 долара за тон, което е ръст от 51%.

Цената на петрола сорт Брентсе увеличи с 8,4%, макар и в един момент да доближи 140 долара за барел, тоест увеличение с повече от 32%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Хахаха, безобиден кpeтeн, икономическата катастрофа ще е за западът, който вече нищо не може да произвежда !!! Боже, колко си зле !!! Производството има нужда от суровини, където и да се развива то. Щом "западът" не иска суровини и енергия, няма да може да произвежда, ще загуби и малкото останали свои позиции в реалната икономика. Това ще е краят на ЕС, за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
https://***.wsj.com/articles/saudi-arabia-considers-accepting-yuan-instead-of-dollars-for-chinese-oil-sales-11647351541?mod=newsviewer_clickДа не съм голословен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Няма санкции и трудности при доставките. Търгува се в рубли и юани. Който не му изнася, крещи срещу бензиностанцията като мало.умника по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Николай Караджов
преди 2 години
Игнор и бан на всичко руско доколкото е възможно това заслужава агресора масов убиец. Икономическа катастрофа за империята на злото, това е нужно да се случи за да се спре с военните действия и бъдещи агресии. До разпадането на Руската Федерация. Свобода за народите под руско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още