IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските износители на петрол се изправят пред сериозни изпитания

Великобритания отказа да приеме танкер с газ от Русия, Shell ще внесе печалбата от търговията с руски петрол във фонд в помощ за Украйна

10:09 | 06.03.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните дни руските компании, износители на петрол, имат сериозни проблеми относно получаване на кредити, наемане на кораби и сключване на задължителните застраховки. В допълнение има и доста откази от покупката на петрол, пише Ройтерс.

Британски служители на доковете отказаха да обработят руски танкер с втечнен газ, който пристигна на британското пристанище на остров Грейн. Товарът е по договор с британския газов оператор Centrica, посочва още агенцията. Отказът е свързан с военната инвазия, която предприе Русия срещу Украйна.

Руският кораб е акостирал на френско пристанище след това, допълва още агенцията. "Грийнпийс" съобщи, че бъдат организирани протести срещу приемането на кораба във Франция.

Войната в Украйна накара много компании от енергийния сектор да спрат дейността си в Русия. Shell беше една от първите, а сега съобщи, че ще внася в специален фонд в подкрeпа на Киев средствата, които получава от търговия с руски енергоизточници.

В края на седмицата компанията купи руски петрол при много ниска цена. Сделката не нарушава санкциите, които Запада наложи на Русия, но си спечели острите критики на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

 

От Shell коментираха, че решението за покупка на петрол от Русия не е лесно, но страната е водещ доставчик на суровината и трудно може да се спре търговията за толкова кратко време. Затова са решили да предоставят печалбата от тази дейност за Украйна.

Междувременно Италия, която е една от европейските компании, силно зависими от руските енергоизточници, засилва отношенията си с Катар. Външният министър Луиджи ди Майо пристигна в Катар за разговори в опит да подсили сътрудничеството между двете страни в енергийния сектор.

Ръководителят на Eni Клаудио Дескалци е част от делегацията на италианския външен министър в Катар. През изминалата седмица двамата бяха на непланирано посещение в Алжир. Ди Майо коментира, че целта на тези визити е да бъдат увеличени алтернативните доставки на газ в краткосрочен и средносрочен план. По този начин ще бъдат избегнати лостове за изнудване, коментира още външният министър на Италия.
Катар е водещ износител на втечнен газ.

Италия зависи изключително много от вноса на природен газ, още повече, че около 40% от електроенергията, произведена в страната, идва от газови централи.

САЩ също обмисля начини за ограничаване на вноса на руски петрол и природен газ. В Конгреса е внесен законопроект в тази насока, а доскоро въобще подобна перспектива не се обсъждаше. Подобна мярка би повишила сериозно цената на горивата и в САЩ заради несигурността на пазара. Но широката обществена подкрепа може и да промени тази позиция, допълва Ройтерс.

"Разглеждаме варианти за намаляване на вноса на руски петрол, но трябва да сме сигурни, че няма да има проблем с глобалните доставки", коментира говорителят на Белия дом Джен Псаки.

През 2021 година САЩ са внасяли по повече от 20 млн. барела петрол и продукти средно на месец от Русия. Това представлява около 8% от вноса на течни горива в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Така топло фрий щото или живее на аванта или в землянка. Тия панели струват майка си и баща си и я се избият я не с нова ниско КПД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Никой не може да замести петрола.добиван от Русия. Това е неоспорим факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
v_tin
преди 2 години
Преди малко юсташко обясняваше че САЩ са разрешили на своите фирми да купуват руски петрол, но през трета държава- тоест ще платят малко повече, но пак ще получат руски петрол. Така че...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Ха- че ти явно не си минавал в скоро време в Центъра дори с мпс..Часовника ти изостава доста- има тролеи със соларни батерии- мисля с номера 1 и 7- тези, които имат спирки на Петте кьошета.Не ги ползвам, но когато минаваме с мпс оттам, ги виждам пред мпс-то..Има и автобуси, които са електробуси... Изобщо- ти откога не си идвал в София, щот' нещо ти издиша тезата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не говори глупости, на "прекалено големия производител" му се падат точно 8% от световния добив. Всъщност падаХА. Скоро ще е наполовина, а Китай ще го купува на 1/4 от борсовата цена. Преди 10 години имаше цена 160 долара за барел и цените бяха както сега,я такива случаи се намалява акциза и ддс и крайната цена си остава същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
jojoba70
преди 2 години
Според мен руския петрол няма как да бъде заменен, прекалено голям производител е Русия. Това което ще стане е цена от 200 $ барел и световна рецесия. При 3.70 за литър бензин, сами ще ограничем търсенето. За природния газ, както руснаците се справиха през 2014 година без европейски стоки за година и половина, така и на Европа ще и трябва година и половина да мине без руски газ. Въпросът е какво руснаците ще правят след войната? Аз смятам че много от сегашните руски войници ще имигрират, защото на никой няма да му се учи пак първи клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
И как точно руските проксита пречат на всички, а на теб не успяха? Я сподели как и ние с @georgi_shum да си направиме фрий фабриките с по 40-50 КВт инсталирани машини? Че напоследък сиебамамата с цените на тока... Дай неква рецепта и за столичния електротранспорт как да вози фрий...? Аман от гащници тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Аз съм така отдавна. Ток и топло фрий :) няма сащ няма русия :) Можем в България но не искаме. Руски проксита спират енергийната ни независимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
вие с гейските никове верно в саксии са ви правили ...по задължение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Че кой днес използва петрол? Никой. Рашаните няма на кого да си продадат ***. Всички нормални страни минаха на електрическа тяга. А ток колкото ти душа сака. Няма проблеми за цивилизованото човечество. И газ не им трябва. За какво им е, когато има въглища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още