IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте натискът САЩ да забранят вноса на руски петрол

Нямаме стратегически интерес да блокираме световните доставки на енергия, смята обаче говорителят на Белия дом

09:02 | 04.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американски сенатори предложиха проект за закон за забрана за внос на руски петрол в САЩ, съобщава Ройтерс. Според предложението тези количества могат да бъдат заменени с местен добив и други източници.

Проектът трябва да получи одобрението на двете камари на американския Конгрес, както и да бъде подкрепен от президента Джо Байдън, за да влезе в сила, припомня агенцията. Но индикациите от Белия дом на този етап са мярката да не бъде подкрепена, защото само ще засили натиска върху цените на горивата в САЩ във времена, когато инфлацията е най-висока от години.

САЩ внасят около 20,4 млн. барела петрол и петролни продукти от Русия средно на месец през 2021 година. Това представлява около 8% от общия внос на горива в страната, сочат данните на Администрацията за енергийна информация.

На този етап една американска рафинерия - разположената в Хавай Par Pacific, вече отказа да купува руски петрол. Вносът от Русия съставлява около 28% от общия внос на петрол на острова.

Един от вносителите на законопроекта е демократът Джо Манчин, посочва още Ройтерс. Целта е засилване на санкциите срещу Русия заради военната инвазия в Украйна. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси също коментира, че поддържа подобна забрана. Шансовете проектът да получи одобрението на Сената и да бъде внесен за обсъждане в Камарата на представителите са много големи, коментира още агенцията.

"Не мисля, че нашата страна трябва да внася каквото и да е от Русия", коментира демократът от Монтана Джон Тестър пред репортери. Според него тази забрана ще изпрати силно послание до украинския народ.

Русия е вторият по големина износител на петрол в световен мащаб след Саудитска Арабия. Средно на ден от страната се изнасят 4-5 млн. барела петрол. На този етап санкциите срещу Москва избягват петролния и газовия сектор, които пък са основните източници на приходи в руския бюджет.

"Нямаме стратегически интерес да ограничаваме световните доставки на енергия. Това ще увеличи цените за горивата, които потребяват американците", коментира преди ден говорителят на Белия дом Джен Псаки. Дори и без ограничаване на руския внос цените на бензина в САЩ се повишава устойчиво в последните месеци и средната цена в страната вече е 3,73 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
я да видим кой "натиска" ...?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Натискат ги, ама всички санкции те последни ги налагат, след ВСИЧКИ държави от ЕС, плюс нас( т.е. продажните ни политици. Колко кух трябва да е човек, за да не разбере, че една то целите на САЩ е сриването на европейската икономика, която е техен опасен конкурент? За това - че - дългосрочно - ЕС се включи в играта на САЩ срещу Русия, вместо да играе заедно с Русия и да стане икономически фактор 1 в света, европейските политици със сопи трябва да бъдат утрепани от европейските хора !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още